Debatt: ”Kan vi överhuvudtaget ha någon älg?”
Skogsbrukets mål vad gäller betesskador på tall förefaller omöjligt att nå. I varje fall om vi ska ha någon älg kvar, som gör det möjligt att bedriva en meningsfull jakt.
Årets älgbetesinventering, ÄBIN, visar på ökande betesskador av älg. Detta är en oroväckande trend då älgstammen överlag inte ökat i storlek.
En av orsakerna till skadebilden kan vara den onormalt snörika vintern som gjort att älgarna vandrat osedvanligt mycket och klumpat ihop sig i tallungskog. Detta kan då få stora ekonomiska konsekvenser för den enskilde markägaren, vilket är olyckligt.
ÄBIN är i huvudsak en inventering av skador på tallungskog och i de områden där det är lite tall kan det förefalla som att skadorna ökat dramatiskt.
Andra trädslag
Exempel på detta är Västjämtland där de redovisade skadorna var cirka 50 procent. Men då ska man komma ihåg att andelen tallungskog är mindre än 10 procent. Resterande del, det vill säga 90 procent av skogen, utgörs av andra trädslag som också blir skog. I detta område skulle skadeprocenten minska om markägarna planterade mer tall.
Skogsbrukets mål om 2–5 procents betesskador på tall förefaller i dagsläget ouppnåeligt, om vi ska ha en älgstam värd namnet och som också möjliggör en meningsfull jakt.
Gun Fahlander, ordförande
Peter Eriksson, vice ordförande
Jägareförbundet Mitt Norrland
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.