tisdag 29 september

Opinion

Publicerad 30 november 2018 - 08:19

Debatt

Foto: Mostphotos

Debatt: ”Jägare vill ha direkt dödande skott”

Jag har mycket dålig erfarenhet av att jaga med annat än blyhagel. Då jag på gåsjakt provade stålhagel blev slutsatsen att det är djurplågeri eftersom dessa alternativ saknar den knall- och falleffekt som blyhagel besitter.

Jag har inget emot att gå över till något annat än bly. Problemet är att det inte finns något annat material som är likvärdigt. Om det funnits hade den här debatten inte uppkommit.

Som jägare vill man ha en direkt dödande effekt, oavsett vilket vilt man skjuter på. Att förbjuda bly och skadskjuta en massa vilt med ammunition som inte fungerar tillfredsställande är ett mycket dåligt alternativ, och det blir ju inte bättre av att det kommer från EU.

Det kan inte vara meningen att EU ska lägga näsan i blöt i allt som rör jakt. Sveriges politiker, här måste ni tuffa till er lite. Sverige vet bäst vad som är bäst för vårt land.

 

Hoppas på fler kvinnor

Jägarkåren har de senaste åren blivit en väldigt påpassad och utsatt grupp.

Många som ska lägga sig i vad vi håller på med och berätta för oss hur vi ska jaga, vad vi ska jaga, när vi får jaga, vem som får jaga, hur vi använder våra hundar, vilka hundar vi ska använda, hur många vapen, vilken typ av vapen, hur många skott vi får ha i ett magasin, hur vapnet ser ut.

Utöver det får vi dras med långa väntetider på vapenlicenser fast att man redan har vapen och per automatik kan anses som lämplig. Eftersöksjägare blir skadade, hotade, misshandlade och de får sina bilar sönderslagna. Dessutom finns det grupper som aktivt stör jaktlag när jakt bedrivs.

Man kan bara hoppas att ökningen av andelen jagande kvinnor kan få debatten till en mer ödmjuk, mindre stridslysten, nivå.

 

Aldrig positivt

Sällan eller aldrig kommer det några positiva nyheter till jägarkåren, utan vi ska hela tiden rätta oss efter vad andra tycker. Människor som kanske i många fall aldrig sätter sin fot i naturen, än mindre vet vad det innebär att jaga.

De skulle bara veta vilken fantastisk upplevelse det är, gemenskapen med vänner som har samma intresse. Allt jobb som jägarna lägger ner för att vi ska ha livskraftiga viltstammar.

Det är för att vi ska ha något att döda, påstår utomstående, och så är det delvis, annars hade vi inte jagat.

Men jägarna är inte egoister, utan vi vill också att naturintresserade och kommande generationer ska få uppleva Sveriges fantastiska natur och fauna. Vi tömmer inte skogen på vilt, vi jagar för att bevara.

 

Tänk på viltet

Politiker, myndigheter och allmänhet (och vi jägare också för den delen) måste se på frågan i ett bredare perspektiv. I det ingår att tänka på hur det blir för viltet som ska jagas med ammunition som eventuellt, eller i många fall, inte är direkt dödande eller har de rätta egenskaperna för att ge rätt verkan.

 

Johan

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget