”Jägarna patrullerar i stället regelbundet i granskogen för att det inte ska bli mera kronhjortsskador.” Foto: Lars-Henrik Andersson
På svenskjakt.se har representanter för Jägareförbundet och Skogsstyrelsen debatterat riktigheten i den senares rapport till regeringen om kostnaderna för viltskador. I Svensk Jakt nr 1/2020 rapporterades om saken på nyhetsplats.
Apropå Skogsstyrelsens beräkningar och biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilssons kritik mot desamma, har jag några funderingar.
Bekämpning kostar
Jag har en tallföryngring på cirka fem hektar, uppkommen genom fröträd och manuell sådd. Föryngringen är ganska okej, nästan älgsäker nu. Men det har inte varit gratis.
Manuell frösådd hade jag nog inte gjort med mindre älgstam. Jag är lite osäker på kostnaden, 10.000–20.000 kronor. Men den stora kostnaden har varit Tricobehandling varje år.
Detta har kostat cirka 100.000 kronor totalt, bestående av arbetskostnad och besprutningsmedel.
En nödåtgärd
Grannen är inte glad åt älgskadorna han har. Jag har väl hjälpt till lite med dem, för älgarna har kanske gått till honom i stället.
Tricobehandling är en nödåtgärd i väntan på en lägre älgstam.
Jag har inga inkomster av jakt. Jägarna patrullerar i stället regelbundet i granskogen för att det inte ska bli mera kronhjortsskador.
Generellt är annars jaktinkomsterna cirka en tiondel av skogsinkomsterna.
Apropå kostnader så går det väl åt några miljarder kronor på grund av trafikolyckor med älg.
Anders Carlsson