tisdag 21 maj

Opinion

Jägare sysslar bland annat med naturförvaltning och viltvård, men motarbetas av Miljöpartiet, anser skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Demokratin åsidosätts i jaktfrågor”

När det lilla Miljöpartiet med färre väljare än antalet jägare får styra jaktpolitiken, är det tveksamt om det kan kallas demokrati.

I Sverige är vi är cirka 280.000 jaktkortslösare, och i valet år 2018 var det ungefär 7.000.000 röstberättigade. Cirka 85 procent valde att utnyttja sin röst, och av dessa röstade 4,5 procent på Miljöpartiet. Det vill säga, MP har i stort sett lika många väljare som antalet jaktkortslösare.
En lång och komplicerad regeringsbildning slutade med att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering med stöd från Centerpartiet och Liberalerna.

 

Försök till utrotning

Jag frågar mig nu om det finns någon demokrati i Sverige när det vid valet största partiet tillåter att det lilla Miljöpartiet får styra så att det hela tiden försöker utrota en folkrörelse som är lika stor som Miljöpartiet.

Folkrörelsen av jägare sysslar med naturförvaltning och viltvård, där vi aldrig tidigare haft så många livskraftiga viltstammar i Sverige samtidigt.

Biologisk mångfald sysslar vi jägare med, om vi kan hålla fiender till den biologiska mångfalden på en rimlig nivå.

 

Som i Kina

Är det demokrati när myndigheter som till exempel Naturvårdsverket nonchalerar riksdagsbeslut och ändrar förvaltningsnivåer, samt att regeringen nonchalerar riksdagsbeslut och ändrar reglerna för hur Viltvårdsfonden ska förvaltas?
Jag tycker mig märka, efter ett långt jägarliv med många års aktivitet i Jägareförbundet, att demokratin börjar likna den som den kinesiska ambassadören påstår att de har i Kina.

 

Tommy

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.