söndag 10 december

Opinion

Centerpartiet och Liberalerna står inte bakom sin egen politik vad gäller femårslicenser för vissa vapen, anser Sverigedemokraterna. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Centerpartiet svek i frågan om femårslicenser”

När riksdagen hade möjlighet att avskaffa femårslicenserna för vissa vapen utgick vi ifrån att Centerpartiet och Liberalerna skulle stå bakom sin egen politik. Det gjorde de inte. Nu försöker i stället Centerpartiet begrava vapenfrågorna i en utredning över valrörelsen.

Tobias Andersson (SD).

Regeringen har under en längre tid åsidosatt och försenat åtgärder i vapenfrågor som kommit från riksdagens justitieutskott.

I stället har regeringen fokuserat på att överimplementera vapendirektivet, reglera magasin och att likna sportskyttar vid terrorister som Breivik.

Detta i kontrast mot riksdagen som återkommande tillkännagivit att regeringen ska vidta flertalet åtgärder för att underlätta legalt vapenägande för jakt- och sportskytterörelsen. Nu senast kring att avskaffa femårslicenserna – som är både ett byråkratiskt och administrativt haveri.

 

Ingen annan lösning

Vid tre tillfällen har riksdagen fattat beslut om att regeringen ska avskaffa kravet för sportskyttar och jägare med vissa vapen att förnya sina licenser var femte år. Varje gång har regeringen struntat i riksdagens beslut.

När vi inte såg någon annan lösning att komma till rätta med frågan valde Sverigedemokraterna i justitieutskottet att ta saken i egna händer. Detta genom ett utskottsinitiativ med förslag om en direkt ändring i vapenlagen.

I praktiken innebar det att riksdagen själv skulle bereda frågan och därefter fatta beslut om skarp lagtext – ett något ovanligt men fullt möjligt tillvägagångssätt.

 

Bekände färg

Utsikterna för förslaget bedömdes vara goda, givet den riksdagsmajoritet som finns för förslaget. Men när alla partier tvingades bekänna färg under utskottssammanträdet den 17 februari visade det sig att vi varit naiva.

Vi utgick ifrån att Centerpartiet och Liberalerna skulle stå upp för sin egen politik. Det gjorde de inte.

På grund av Centerpartiet föll förslaget och femårslicenserna blir kvar under överskådlig framtid. I ett försök att minimera svekdebatten föreslår Centerpartiet en ”parlamentarisk referensgrupp rörande vapendirektivets implementering mot bakgrund av att EU-kommissionen avser initiera ett överträdelseärende mot Sverige” – vilken delvis skulle titta på femårslicenserna.

 

Begraver vapenfrågor

Det är ingen giltig ursäkt för att svika sina väljare och avstå från att omgående, genom riksdagen, direkt avskaffa femårslicenserna.

Tvärtom kan man misstänka att det är ett sätt för Centerpartiet att begrava vapenfrågorna under valrörelsen för att blidka sin potentiella samarbetspartner efter valet – Socialdemokraterna.

Under samma utskottssammanträde fick vi besök av justitieminister Morgan Johansson som, för att stärka sin argumentation mot avskaffandet av femårslicenser, lät visa upp en bild på Breiviks Glockpistol.

Det är nivån på Sveriges justitieminister i frågor som rör Sveriges sportskyttar.

 

Tobias Andersson (SD)
Rättspolitisk talesperson

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget