onsdag 29 maj

Opinion

Kravet som ställs på jägaren som ska döda ett med pilbåge är mycket högre än det är att skjuta med en bössa. Både fysiskt och mentalt, anser debattören Foto: Johnny Olsson

Debatt: ”Bara halva sanningen om pilbågen”

I repliken Jaktspetsen dödar genom sina skärande ytor påstås att slutsatserna i min debattartikel är felaktiga. Jag har varit bågskytt i flera år och var engagerad som tränare på elitnivå, så jag vet en hel del om bågens fördelar och begränsningar.

I repliken uppgavs att pilens hastighet är lägre än vad jag uppgav, närmare 80 meter per sekund. Med min uppgift ville jag bara vara snäll, men det ändrar inte det faktum att den låga hastigheten har flera nackdelar.

Vid ett skott på ett djur som är 40 meter bort behöver pilen en halv sekund att nå djuret. Dock når ljudet av skottet djuret mer eller mindre i samma ögonblick som strängen släpps.

Med ett djur som anar en fara är det rätt så mycket tid för att reagera. En snabb rörelse och man har en skadskjutning. Med ett gevär kommer djuret aldrig höra skottet på grund av kulans hastighet.

Utöver det är pilens flygbana mycket krökt på grund av dess hastighet och den tunga spetsen i förhållande till pilen. En missbedömning av avståndet har stor påverkan av träffläget, som i sin tur ökar risken för skadskjutning.

 

Vinkel och avstånd

På Youtube ligger flera filmer som visar bågjakt. Många jägare är uppe i träden och skjuter ner från dessa. Även här finns nackdelar. Om bågjägaren inte ska skjuta på för långt avstånd är vinkeln inte optimal då pilskottet riktas mycket snett neråt.

Om denna effekt ska undvikas blir avståndet långt, kanske för långt. Och när ska man inte lossa skottet? Om vinkeln är dålig eller avståndet är för långt?

Kravet som ställs på jägaren som ska döda ett med pilbåge är mycket högre än det är att skjuta med en bössa. Både fysiskt och mentalt. Mycket träning är ett måste. Och att inte skjuta om man har väntat länge med spänd båge är en stor utmaning.

 

Stor skillnad

Att jaktspetsen dödar genom sina skärande ytor är solklart. Skillnaden mot en penetrerande kula är att kanalen där kulan påverka djuret har en större diameter än de nämnda 25 millimetrarna som jaktspets avger. Risken att en dålig träff skadar djuret är större med pilen än med kulan. Att ett kraftigt blodkärl träffas kan inte garanteras.

 

En annan etik

Många av djuren som nämns i artikeln Jaktspetsen dödar genom sina skärande ytor finns inte i Sverige. I dessa länder har man möjligtvis en annan inställning till etik inom jakten.

Eftersom det finns länder där bågjakt är tillåten kan ju intresserade resa dit. Det är inget argument för att vi måste anpassa reglerna i Sverige.

Jag förstår till en viss del att det är mer utmanande att jaga med båge, mer ursprungligt, kanske mera manligt. Men vi behöver inte gå ut med en pilbåge för att jaga.

Vi har ett ansvar att döda djuren så skonsam som möjligt och jag tycker att jägarens egna preferenser och önskemål ska stå längre ner på priolistan än risken för ett ökat lidande för de vilda djuren.

 

Harald Weidinger

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.