söndag 3 mars

Opinion

Pilen är lika effektivt dödande som en kula eller ett hagelskott, anser debattören. Det avgörande är var och hur skottet placeras. Foto: Privat

Debatt: ”Alla jaktvapen kräver omdöme och kunskap”

Jakt med pil och båge är definitivt försvarbart i en modern viltförvaltning. Det finns inget motsatsförhållande mellan jaktvapnen, alla kräver omdöme, kompetens och kunskap för att kunna användas på ett jaktetiskt korrekt sätt.

Våra grannländer Danmark, Finland och Åland (som har självständig jaktlagstiftning) har på senare tid implementerat pil och båge i sin jaktkultur, med goda resultat och med en stor acceptans från en icke jagande allmänhet.

I debattartikeln ”Pilbåge emot vår jaktetik” gör skribenten tyvärr några grova förenklingar och generaliseringar i sitt resonemang kring jakt med pil och båge.

Uttrycket chock har orsakat en stor begreppsförvirring bland jägare. Rent medicinskt är chock detsamma som blodtrycksfall!

 

Riktas mot brösthålan

Samtliga jaktprojektiler riktas normalt mot brösthålan på viltet och fäller detta genom att orsaka cirkulationskollaps, vilket i sin tur orsakar syrebrist i hjärnan och initialt medvetslöshet, följt av att döden inträder.

De enda situationer som orsakar att viltet omedelbar dör är en träff i hjärnan eller de tre översta kotorna i halskotpelaren vilka styr det autonoma nervsystemet. De flesta jägare anser inte huvud eller halsskott som etiska i samband med normal jaktutövning.

En modern jaktpil har alltid en spets med skarpa klingor som enkelt skär av de blodkärl och den vävnad den kommer i kontakt med.

Det finns också en missuppfattning att benvävnad skulle vara ett problem för pilen. En modern skarpslipad spets skär av ett färskt revben på samtliga viltarter. Pilen skär även av överarmsben på vilt upp till kronvilt i storlek.

 

Energi är inte allt

En modern expanderande kula behöver hög hastighet för att omformas och expandera i viltkroppen, normalt ökning av är cirka två gånger ursprungsdiametern.

Jaktpilens förhållandevis låga energi kompenseras av en mycket hög belastning (Energi/frontalytan) och ger på så sätt en utmärkt genomträngning av viltet.

Liksom kulvapenjägaren anpassar bågjägaren vapnets kraft och pilarnas vikt och spets efter viltets storlek.

 

Anders Gejer

Utbildningsansvarig, 

Svenska Bågjägareförbundet 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.