Debatt: ”Bra kompromisser i vapendirektivet”

Ett balanserat och proportionerligt yttrande. Det är vad jag, som föredragande för yttrandet i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE), har lagt fram, skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP).

Sedan ärendet om ändringar i EU:s vapendirektiv landade på mitt bord har jag och mina medarbetare haft fullt upp. Arbetet att sätta sig in i direktivets olika paragrafer där definitioner och undantag specificeras är inte sällan krångligt och kräver en viss nivå av teknisk kunskap.
Därför har det varit viktigt för mig att vi lyssnar in den expertis som redan finns på området. Förutom att ha läst de många och uttömmande remissvaren som regeringen mottog har vi även pratat med bland annat representanter för försvarsmakten, hemvärnet, försvarets frivilligorganisationer, jägarförbunden och sportskyttar. Varje vecka har vi deltagit i debatten på sociala medier och via mail med jägare, sportskyttar och andra svenska vapenägare.

Massiv kritik
Kritiken mot kommissionens förslag har varit massiv. Jag delar stora delar av den. Att förslaget presenterades i efterdyningarna av terroristattackerna i Paris och utan en konsekvensanalys var inte bra. Vapendirektivet handlar ju om att brett minska riskerna för att legala vapen hamnar i fel händer eller används på fel sätt – det är inte främst en anti-terroråtgärd.
En av de mest kritiserade delarna i kommissionens förslag har handlat om förbudet av halvautomatiska vapen som ”liknar” helautomatiska. Den formuleringen är alldeles för vag och alldeles för bred för att kunna tillämpas på ett rättssäkert och effektivt sätt.
Jag har bett kommissionen att överväga att skrota detta förslag, och om de skulle återkomma med ett nytt förslag, i så fall fokusera på tekniskt implementerbara kriterier istället för utseende. Från Miljöpartiets sida har vi sagt att det är viktigt att en sådan definition inte blir för bred och inte riskerar att drabba jägare och sportskyttar i onödan. 

Balans och proportion
Som föredragande för yttrandet i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) har jag lett arbetet med att hitta kompromisser över partigränserna och för att förslaget ska bli så balanserat, proportionerligt och effektivt som möjligt. Det har hela tiden varit min uppfattning att ökad säkerhet kring legala vapen går att uppnå samtidigt som man tillvaratar lagliga vapenägares legitima intressen.
Efter omröstningen i utskottet står det klart att vi lyckats komma överens om flera bra saker:
• Vi tar bort förslaget om att förbjuda halvautomatiska vapen som ”liknar” helautomatiska vapen. Inget förslag om förbud läggs.
• Alla vitala delar av vapen ska märkas, men till vitala delar ska inte magasin eller ljuddämpare räknas.
• Vi behåller undantag för försvaret, för frivilliga försvarsorganisationer och deras utbildande verksamhet, samt för auktoriserade muséer och samlare, samt jakt- och skogsgymnasium.
• Vi lägger skrivningar som innebär att nivån gällande förvaring och deaktivering höjs till svensk standard i de andra EU-länderna.

Licens för magasin
Istället för ett totalförbud mot halvautomatiska vapen föreslog jag att det skulle krävas vapenlicens för att få köpa magasin och goda skäl (good cause) för att få köpa större magasin med över tio patroner.
De som har illegala vapen ska inte ska kunna köpa magasin lagligt, särskilt inte stora magasin som gör vapnen farligare. Detta borde även ligga i lagliga vapenägares intresse, eftersom det ökar legitimiteten för legalt vapenägande. Här gick dock utskottet inte på min linje.
Förslaget om införande av lämplighetstest blir frivilligt. Det är olyckligt eftersom det hade kunnat öka säkerheten kring legala vapen ytterligare.
Här handlar det inte om att motverka terrorism utan snarare att minska risken att psykiskt instabila personer eller till exempel äldre som drabbats av demens, synnedsättningar eller dylikt har tillgång till vapen.
Värt att notera är också att jag fått utskottet med mig på att mildra kommissionens förslag om reglering av online-försäljning så att Sverige i princip kan behålla det system vi har.

Öka säkerheten
Sammanfattningsvis är det ett balanserat och proportionerligt yttrande jag lägger. Istället för att fokusera på förbud och byråkratisering handlar det om konkreta åtgärder som kan bidra till att öka säkerheten kring legala vapen inom Europa. Jägare och skyttar kommer inte att påverkas i den omfattning som många oroat sig över.
När nu LIBE-utskottet röstat för mitt yttrande hoppas jag att ledamöterna i inre marknads-utskottet (IMCO), kommissionen och ländernas representanter i rådet tar intryck av utskottets synpunkter inför fortsatta förhandlingar.

Bodil Valero
EU-parlamentariker, Miljöpartiet de gröna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.