Statens bidrag till Svenska Jägareförbundet är inte en upphandlad tjänst, det är och förblir ett bidrag, skriver Jägareförbundets förbundsjurist Ola Wälimaa i ett debattinlägg. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Bidraget till Svenska Jägareförbundet är helt lagligt”

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine (MP) har fel och juridiken har rätt. Bidraget Svenska Jägareförbundet får från staten behöver inte upphandlas, lika lite som övriga bidrag som utgår till civilsamhället.

Ola Wälimaa, Jägareförbundets jurist.

Riksdagsledamoten Rebecka Le Moine tycker annorlunda och det får hon göra – det är ju politik. Jag som jurist kan däremot krasst konstatera att juridiken är klar – Svenska Jägareförbundets bidrag från staten behöver inte upphandlas.

För det är som Le Moine också skriver i debattartikeln Jägareförbundets uppdrag strider mot lagen, ett bidrag det handlar om.

Bara för att det har kallats ”allmänna uppdraget” har Rebecka Le Moine, liksom en del andra, förletts att tro att vi pratar om ett ”uppdrag”, det vill säga ett kontrakt som ska upphandlas. Men så är inte fallet. Det är ett icke förpliktande bidrag.

 

En egen agenda

Lika lite som alla miljarder kronor som staten betalar ut i bidrag till civilsamhället i övrigt, ska bidraget till Svenska Jägareförbundet upphandlas.

Det är märkligt att Le Moine driver att just bidraget till Svenska Jägareförbundet ska upphandlas, men inte bidrag till andra miljöorganisationer.

Men det är inte lätt att vara konsekvent när man driver sin egen agenda.

 

Juridiken är klar

Nu tycker säkert Rebecka Le Moine att jag är jävig, bara för att jag jobbar för Svenska Jägareförbundet.

Men då en av Europas ledande upphandlingsexperter och även oberoende jurister, som 2018 har utrett frågan på uppdrag av Konkurrensverket, tycker samma sak – vad säger hon då?

Och vad säger hon om att Konkurrensverket år 2014 lagt ner ärendet?

Jag säger att juridiken är klar, och det är bara den politiska viljan att lägga ner ärendet rörande den så kallade upphandlingen av bidraget till Svenska Jägareförbundet som saknas.

Och vem som representerar den oviljan är ju övertydligt.

 

Ola Wälimaa

Förbundsjurist Svenska Jägareförbundet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.