söndag 25 februari

Opinion

Rebecka Le Moine, Miljöpartiet.

Rebecka Le Moine, Miljöpartiet. Foto: Riksdagen

Debatt: ”Jägareförbundets uppdrag strider mot lagen”

I debattartikeln Vilken allmännytta gör Miljöpartiet för sina skattepengar, jämför Anders Lindell Svenska Jägareförbundets bidrag med partistödet till Miljöpartiet. Han verkar förespråka en jaktdiktatur, skriver Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för MP i en replik.

Jägareförbundet får varje år cirka 50 miljoner kronor av svenska staten, från den så kallade Viltvårdsfonden.

Jägarna menar själva att de är ”självfinansierade” då de betalar 300 kronor för varje jaktkort. Detta härstammar från Jägareförbundets egna förslag från 1916 om en jaktskatt, en skatt som betalas in till staten för att få skjuta vårt gemensamma vilt i Sverige.

Ordet jaktskatt väcker nu starka känslor hos jägarna, eftersom de verkar se det som att Kammarkollegiet är deras privata sparbank, och att pengarna studsar tillbaka till dem.

 

Förespråkar jaktdiktatur

Att det betalas ut så stora summor från staten till en enskild organisation strider också mot lagen om offentlig upphandling. Det säger något om hur starka lobbykrafter som finns, men det kanske inte är så konstigt med tanke på det stora statliga bidrag de får.

Vidare jämför debattören Anders Lindell de båda jägareförbunden med ett politiskt parti, och frågar vad Miljöpartiet gör för allmännytta.

Tja, demokrati lär klassas som allmännytta. Att ta beslut som gynnar barn och framtida generationer, genom att verka för hållbarhet, är allmännytta.

”Vilken allmännytta gör Miljöpartiet för sina skattepengar”

Det är skillnad på en intresseorganisation och ett politiskt parti, vilket är en viktig grundläggande kunskap som varje svensk medborgare bör ha klart för sig.

Om enskilda jägare tror att de är ett politiskt parti, så förklarar det självbilden att ha rätten att diktera rovdjurspolitiken. Men de är inte folkvalda.

I artikeln verkar Anders Lindell förespråka en jaktdiktatur som bara verkar för jaktelitens särintressen, utan hänsyn till friluftsliv, jordbruk, skogsbruk eller andra näringar. För att inte tala om djurens egna existensrätt.

Jag hoppas verkligen att Anders Lindell inte är representativ för någon organisation med dessa extrema tankar.

 

Ingen olydnad

Det förekommer dock, kanske uppstått av den förvirrade synen på demokrati, en illegal jakt som många jägare menar är en civil olydnad. Alltså, när de jägare som vill utrota vargen från Sverige inte får som de vill, begår de allvarliga jaktbrott och kallar det för civil olydnad.

”Bidraget till Svenska Jägareförbundet är helt lagligt”

I Sverige är vargen fridlyst och skyddad enligt lag, och dessutom rödlistad som sårbar. Ändå skjuts var tionde varg illegalt, men det nämner såklart inte Anders Lindell.

 

Jag är inkryssad

Mitt tips till Lindell är, att om han vill göra allmännytta kan han kraftsamla mot de jägare som begår jaktbrott, och se till att jägarorganisationerna börjar med att rensa i de egna leden.

Om han sedan vill jämföra jägarorganisationerna med Miljöpartiet, så föreslår jag att han bildar ett politiskt parti.

”Proportioner och demokrati inget för Miljöpartiet”

Själv är jag inkryssad i riksdagen för att verka för att Sverige tar sitt ansvar och efterlever internationella åtaganden, som bland annat säger att Sverige har ett ansvar för alla arter inom nationens gränser. Så även vargen.

 

Rebecka Le Moine

Riksdagsledamot (MP)

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.