Är ridsport också djurplågeri, enligt djurrättsrörelsens sätt att se på saken? Om så är fallet går Agria en jobbig framtid till mötes. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Agria har fört mig bakom ljuset”

Jag har varit nöjd med försäkringsbolaget Agria, till och med mycket nöjd. Men företagets beslut att dra sig ur som sponsor av Räv-SM gör mig mycket besviken.

Jag har en jakthund, en basset artesien normand, försäkrad hos Agria. I förra veckan råkade hon ut för en skada och fick veterinärvård. Agria hjälpte mig att reglera och sköta det ärendet på ett fantastiskt sätt och jag blev väldigt imponerad. Tusen tack för det!

Mot denna bakgrund blev jag väldigt ledsen när jag nu fått veta att bolaget hoppar av sponsringen av Räv-SM för stövare på Gotland.

I Sverige, som i andra länder, måste viltstammarna skötas och hanteras. I Sverige sköter vi jakt och viltvård på ett fantastiskt sätt. Många medborgare lägger ned tid och pengar på att inventera djurstammar, hålla betesskador i schack och såväl klövvilts- som rovdjursstammar på en anpassad nivå.

 

Ett fegt beslut

Agria behöver självfallet aldrig sponsra en verksamhet av något slag. Sponsring är frivilligt och ska ligga i linje med företagets värderingar.

Men att dra sig ur en sponsring på grund av påtryckningar från en militant så kallad djurrättsorganisation bör ses som fegt och felaktigt.

Dels eftersom företaget väljer att försäkra jakthundar, dels eftersom det även fungerar som försäkringsbolag för lantbruket.

Kommer Agria att vika för djurrättsaktivisterna när de kräver att lantbrukare ska sluta med djuruppfödning? Djuren föds ju upp för att vi som människor och konsumenter ska kunna äta ett naturligt livsmedel, och vi vill köpa kött från djur som fötts upp av våra fantastiska lantbrukare.

 

Förd bakom ljuset

Är hästhållning och ridsport också att betrakta som djurplågeri? Jag har träffat djurrättsaktivister som resonerar på det sättet.

Som kund hos Agria känner jag mig väldigt besviken och förd bakom ljuset. Ni vill försäkra min jakthund, men vågar inte ta ställning för att jakt är en naturlig del av skogsbruket.

När min hunds försäkring ska förnyas kommer jag därför att kontakta andra försäkringsbolag som inte låter sig påverkas av marginella extremistgrupper.

Mats Hellstenius

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.