Agria ångrar att det blev ett snabbt taget beslut att dra sig ur sponsringen av Räv-SM. Däremot står man fast vid beslutet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Agria-vd: ”Ångrar att vi hamnat i den här situationen”

Försäkringsbolaget Agria hade inte väntat sig den starka reaktionen från Jakthundsverige på beslutet att inte sponsra årets upplaga av jaktprovet Räv-SM. Företagets vd Birger Lövgren säger till Svensk Jakt att han beklagar att beslutet togs med så kort varsel, men att han inte ångrar det.

 

Enligt Birger Lövgren är den avbrutna sponsringen av Räv-SM en följd av de många reaktioner man fått från försäkringstagare med en avog inställning till jakt. Det kommer inte att påverka företagets övriga engagemang med hundklubbar och hundsport.

Om Agria hade räknat med att det skulle bli lugnt i mejlkorgar och på Facebooksidor efter beslutet fick man snart nog veta att så inte var fallet. Enligt Birger Lövgren hörde många jägare av sig på fredagsmorgonen för att påtala sitt missnöje med Agria. Han känner inte till hur många som nu väljer att säga upp sina försäkringar, men har hört att det ”har nämnts i något samtal”.

Birger Lövgren.

 

Varför tog ni det här beslutet?

– Jag vill först betona att vi har ett gammalt samarbete med Jaktsverige och jakthundfolket och att det ska fortsätta. Det här handlar enbart om Räv-SM på Gotland. Vårt beslut beror uteslutande på att vi fått så många klagomål på att vi deltar i arrangemanget att det blev svårt för oss att mäkta med den kommunikationen.

 

Det förekommer uppgifter om att ni blivit hotade om ni inte drar er ur, att adresser till era medarbetare har publicerats på nätet och att det förekommit nattliga samtal till era tjänstemän. Stämmer det?

– Jag känner inte till något sådant, men många medarbetare har breda kontaktytor i Djursverige, så det kan hända att någon hört något i den stilen.

 

Riskerar inte ert beslut att leda till en farlig utveckling? Att djurrättsorganisationer börjar driva på för att ni ska sluta försäkra jakthundar över huvud taget, till exempel.

– Det är en intressant fråga. Vi har inte sett det i ett så stort sammanhang. Det är komplext och inte enkelt att veta hur vi ska agera. Vi är ett försäkringsbolag som ska arbeta för djurens bästa och för att djurägarna ska känna sig trygga. Vi vill inte vara en arena för diskussioner om vad som är rätt och fel, eller bli en slagpåse i en sådan debatt.

 

Hur många jakthundar är försäkrade i Agria?

– Jag har ingen siffra, men jakthundägarna är en otroligt viktig kundkategori. En stor andel av hundarna vi har är jakthundar.

 

Du skriver i ditt mejl till Djurens rätt att du har förståelse för reaktionerna mot Räv-SM?

– Ja, det tycker jag att man kan ha. Många har ingen kontakt med jakt eller kunskap om hur den bedrivs.

 

Hade det inte varit bättre att förklara den saken då?

– Vi har försökt att möta med information men det har inte fungerat så bra som vi önskat. Vårt jobb är att se till att djurägarna ska känna sig trygga med att vi garanterar att deras djur får den bästa vården.

 

I mejlet skriver du också att Agrias engagemang för djurens hälsa är äkta och genuint. Det kan tolkas som att jägare som jagar med drivande hundar inte bryr sig om djurs välbefinnande?

– Den där formuleringen kom till eftersom så många ifrågasatte att djurens hälsa är viktig för Agria. Om vi verkligen menar det eftersom vi var engagerade i Räv-SM.

 

I linje med det resonemanget borde ni avbryta allt samarbete med Jakthundsverige, i varje fall när det gäller drivande hundar. Ska ni det?

– Nej, det här gäller bara Räv-SM och vi ska inte avstå från att stödja annan jaktprovsverksamhet. Vi har inte gjort det med något stort tänk ytterligare kring det här. Men en sak som jag beklagar är att vi tog beslutet med så kort varsel.

 

Det låter som att du ångrar det?

– När det gäller beslutet om Räv-SM så står vi fast vid det. Men, ja, jag ångrar att vi hamnat i den här situationen. Vi ska ta lärdom och vi kommer att öka dialogen med Jägareförbundet framöver. Men det var olyckligt att det blev ett så snabbt race.

 

Hade du förväntat dig de reaktioner från jägare som ni har nåtts av igår kväll och idag på morgonen?

– Nej, det här blev större än vad jag trott. Bland annat har flera tidningar hört av sig.

 

Många jägare skriver på sociala medier att de ska byta försäkringsbolag. Ordföranden i Gotlands Stövarklubb som arrangerar Räv-SM kommer att göra detsamma. Vad har du att säga till honom och alla andra med liknande tankar?

– Det är jättetråkigt och jag önskar att han inte känner att han behöver ta det steget. Agria har stöttat Jaktsverige länge och det är synd om en sådan här sak kullkastar det arbetet. Jag önskar att man kan ha överseende med det som hänt, säger Birger Lövgren.

 

Så här skriver Agria i ett pressmeddelande angående beslutat att dra tillbaka sponsringen av Räv-SM:

”Agria beslutade igår att inte medverka i Räv-SM.

Frågan om Räv-SM har visat sig skapa starka känslor av många olika slag. Därför vill vi på Agria gärna klargöra vårt beslut:

Agria tar inte ställning för eller emot jakt. Agria är ett försäkringsbolag för alla som älskar djur och alla som vill värna sitt djurs hälsa. Vi vill stödja all möjlig verksamhet i Djursverige. Och vi är fullt medvetna om att det bedrivs ett mycket seriöst och ansvarstagande arbete inom Jaktsverige. Vi bejakar att hundar används i många olika sammanhang – för jakt, för sport, som sällskapsdjur.

Men man får inte glömma att vi är helt opolitiska och att vi heller inte är en intresseförening. Vi är i grund och botten ett försäkringsbolag med missionen att möjliggöra god hälsa och omvårdnad om husdjur och sällskapsdjur. Vi sponsrar och stöttar de flesta rasklubbar och intresseorganisationer i Sverige för att bidra till att de kan ta vara på varje ras speciella behov och egenskaper och arbeta skadeförebyggande. 

Att jaktklubbarna bedriver utbildnings- och avelsverksamhet för att få fram bra och stabilt beteende hos hundarna tycker vi också är bra. I den mån hundar används för jakt tycker vi att det är viktigt med utbildning så att jakten går så bra till som det bara är möjligt och med minimal skaderisk för hundarna.       

Agria kommer att fortsätta att sponsra och stödja hundsporten inom jakt. Det är hundarnas hälsa som är i vårt fokus. Agria är angelägen om god djurhälsa inom alla hundsporter. Jakt med hund är en viktig sådan. Därför är det naturligt för oss att ha ett fortsatt gott samarbete med Jaktsverige.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev