Från vänster: Ulf Uddman, vd i SKK och styrelseledamot i Agria, Birger Lövgren, vd Agria och Pekka Olsson, arbetar i Agrias ledning samt ordförande i SKK. Foto: Måns Engelbrektsson

Kennelklubben kritisk till Agrias avhopp

UPPDATERAD TEXT. Svenska Kennelklubbens vd Ulf Uddman tycker Agria borde ha hållit fast vid sitt sponsorskap av Räv-SM. Uddman sitter själv med i Agrias styrelse – och på Agria arbetar även Kennelklubbens ordförande Pekka Olsson.
Samtidigt har Agrias vd Birger Lövgren aviserat att han slutar.

Svenska Kennelklubben, SKK, har en plats i Agrias styrelse. Styrelseposten varvas emellanåt och tidigare har Jägareförbundet haft en representant i Agrias styrelse. I styrelsen sitter även en representant för Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

 

Svårt att förstå

Ulf Uddman menar att det är viktigt att skilja på rollerna och som styrelseledamot i Agria betraktar han beslutet som fattades av vd Birger Lövgren som ett operativt sådant, som styrelsen inte ska ha några synpunkter på. Men å andra sidan, som vd för Kennelklubben, har han svårt att förstå Agrias beslut att dra sig ur sponsringen av Räv-SM.

– Vi anser att bra jakthundar är en av de viktigaste förutsättningarna för en god viltförvaltning och då måste vi kunna pröva och träna våra hundar. Bra tränade och utbildade hundar är därför jätteviktigt, säger Ulf Uddman.

 

Olika delar

Han berättar att det händer då och då att Djurens rätt har synpunkter på olika delar av SKK:s verksamhet, bland annat har vallhundsträning med får och kor ifrågasatts.

– Vi har en policy, vi bedriver verksamheten på ett korrekt sätt och Räv-SM ligger i linje med SKK:s regelverk och är ett officiellt SKK-prov.

På frågan om han tycker Agria vek ner för sig lätt gentemot Djurens rätt, svarar Ulf Uddman:

– Har man gått in i ett sponsorsamarbete ska man också fortsätta med det.

Han menar att Räv-SM funnits länge, men att man framöver kanske får se över hur man benämner olika provverksamheter.

 

Går i pension

SKK:s styrelseordförande Pekka Olsson, som arbetar på Agria och ingår i dess ledningsgrupp, går i pension om två månader.

I fredags hade SKK styrelsemöte och frågan om hur Agria hanterat sponsorskapet med Räv-SM kom upp till diskussion.

– Pekka Olsson anmälde jäv och deltog inte i diskussionerna om Agria, säger Ulf Uddman.

 

Finns det ett förtroende för Agrias vd Birger Lövgren efter det här?

– Nu kommer han att sluta. Han har aviserat tidigare, redan i oktober, att han slutar nu sista februari. Den frågan har inte varit uppe på tapeten eftersom han bara har tre veckor kvar att arbeta innan han går i pension, slutar Ulf Uddman.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln hade vi en uppgift om att Ridsportförbundet har en plats i Agrias styrelse. Lotta Amnestål, informationschef på Ridsportförbundet, låter meddela att man sedan 2016 har ett samarbete med Folksam och sitter alltså inte längre med i Agrias styrelse.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev