Miljöministern ökar trycket mot jägarna

Nu höjer miljöminister Andreas Carlgren röstläget mot jägarna. Han är långt ifrån nöjd med att många jägare tvekar inför flyttning av varg. Fungerar inte utsättningsarbetet kommer vargjakten att dras in.

Svensk Jakt har tidigare skrivit om att miljöministern varit tydlig med att om inga vargar flyttas in i landet blir det ingen vargjakt. I en intervju i Svenska Dagbladet understryker han behovet av vargflyttning och ökar också trycket på jägarna.
Vi har jakten för att öka acceptansen för varg. Om den inte ökar så är det inte möjligt att långsiktigt ha jakt. Det går inte att glädjas över jakten och samtidigt sabotera riksdagens mål att få in nya friska vargar. De hänger ihop, säger Andreas Carlgren till Svenska Dagbladet.

Man menar vidare att vargjakt, lokalt medbestämmande och förbättring av vargstammens genetik hänger ihop. Fallerar en del, så faller alltihop.

 

Hitta platser för utsättning

Samtidigt ger han Naturvårdsverket, Jordbruksverket och SVA uppdraget att förslå platser för utplantering. I uppdraget ska myndigheterna också beakta sociala, biologiska och ekonomiska synpunkter. Tanken är att flytta 20 vargar under fem år.
Jägarnas riksförbund är kritiska till flyttning av varg och inom Jägareförbundet finns lite blandade åsikter, även om förbundet på central nivå har sagt ja till att medverka.
Miljöministern är också kritisk till hur bevarandesidan har agerat.
Jag har svårt att förstå att naturvårdssidan valt att driva debatten så högljutt. De vet att det behövs nya vargar och de vet hur svårt det är att skapa acceptans för det. Det vore bra om de medverkar till en dialog med jägare och landsbygdsbefolkning, säger Andreas Carlgren.

 

Sagt ja

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är lite överraskad över kritiken mot Jägareförbundet.

Vi har sagt ja till arbeta med förankring av vargflytt. Det är ett tydligt besked om hur viktig vi tycker vargjakten är, säger han

Men det är viktigt att inflika att vi också ställer krav. Vi tycker det räcker med att inflyttade vargar får en kull, sedan ska de betraktas som vilka vargar som helst. Därtill ska en flyttad varg inte vara helig. Ställer den till stora skador ska den kunna skyddsjagas. Sedan tycker vi också att man måste diskutera kompensationsåtgärder. Vad får man för kompensation i det området där man släpper en varg? Detta är viktiga frågor som vi inte släpper, säger Torbjörn Lövbom.

 

Uppdraget till Jordbruksverket, Naturvårdsverket och SVA innebär bland annat. att:
Analysera lämplig givarpopulation från genetisk synpunkt
Se om det finns behov av mellanstatliga avtal
Analysera vilka veterinära åtgärder för att motverka sjukdom/parasiter som krävs
Bedöma behov av övriga veterinära åtgärder vid transport  av djuren
Föreslå lämpliga utsättningsområden från såväl biologisk som socioekonomisk synpunkt
Analysera hur de utplanterade vargarna ska följas efter flytten
Redovisa a om flera vargar bör utplanteras vid ett och samma tillfälle eller om det är lämpligare att utplanteringen sker etappvis

Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2010

 

Se också artiklarna:

Inga nya vargar  ingen vargjakt

Jägarnas riksförbund äventyrar vargjakten

Jägarnas riksförbund ställer upp på kraven

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev