Naturvårdsverket har förlängt länsstyrelsernas rätt att ta beslut om skyddsjakt på björn, lodjur, järv och björn ytterligare tre år. Foto: Lars-Henrik Andersson och Mostphotos.

Länen får fortsätta ta beslut om skyddsjakt på stora rovdjur

Rätten att besluta om skyddsjakt på stora rovdjur har än en gång delegerats till länsstyrelserna. Naturvårdsverket bedömer arternas status som stabil.

Under fredagen tog Naturvårdsverket beslut om att delegera rätten att ta beslut om skyddsjakt under ytterligare tre år. Myndigheten bedömer att såväl björn, järv, lodjur som varg har en stabil populationsstatus och att alla nått målet gynnsam bevarandestatus.

Beslutet innebär att länsstyrelserna har rätt att själva ta beslut om skyddsjakt. Naturvårdsverket har fortsatt uppföljningsansvar kopplat till att länsstyrelserna rapporterar tagna beslut.

Stabila stammar

Under de senaste tre åren har Naturvårdsverkets uppföljningar visat att de jakter som genomförts, både licensjakter och skyddsjakter, inte påverkat rovdjursstammarna negativt, då de fortfarande anses som stabila. Det har varit en av förutsättningarna för genomförda licensjakter.

Alla utom Gotland

Beslutsrätten för skyddsjakt på björn, lodjur och varg överlämnas till samtliga länsstyrelser utom länsstyrelsen i Gotlands län. Beslutsrätten för järv överlämnas till länsstyrelserna i norra och mellersta rovdjursförvaltningsområdet.

Mer om beslutet kan du läsa här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev