Hjälp viltet – tjäna en slant

Funderar du på att frihugga en ek? Det kan ge dig 310 kronor. Kanske vill du skapa en vacker brynmiljö? Det kan vara värt 7.000 kronor per hektar. Detta är exempel från Skogsstyrelsens projekt för den som vill satsa på skogens mångfald.

Skogsstyrelsen har tillsammans med jägare skapat ett projekt som ska stimulera jaktintresserade markägare till skogsåtgärder som bevarar och utvecklar skogens mångfald. För de intresserade markägarna är åtgärderna inga stora nyheter men ersättningarna kan göra arbetet lite mer ekonomiskt försvarbart, och en rådgivning från en skogskonsulent kan ge ett nytt perspektiv på marken.

Vi vet att det finns ett stort engagemang hos jägarna av att skapa bra miljöer för viltet. Nu finns det också ekonomiska möjligheter, säger Matts Rolander som jobbar som projektledare för delprojektet Naturvårdande skötsel med positiva effekter för vilt.

Ersättningen betalas ut som schablonersättning eller som arealstöd. Schablonersättningen kräver inga kvitton eller fakturor och betalas ut för en åtgärd.

Det som kan ge schablonersättning är hamling eller frihuggning av naturvärdesträd, igentäppning av dike för att skapa våtmark, skapande av död ved, naturvårdsbränning, eller stängsling av lövskog i naturvårdssyfte.

Ska du frihugga en ek får du till exempel 310 kronor. Stängsling av lövskog i naturvårdssyfte ger 6.800 kronor per 100 meter.

Arealstöd
Även om projektet riktar sig till jaktintresserade ingår det även åtgärder som är mer gynnsamma för rekreation än viltet. Det gäller upprensning av stigar, vandringsleder eller äldre stenmur, att frihugga och rensa kulturmiljöer från träd och ris, restaurera skoglig kulturmiljöbyggnad, återställa mindre vattendrag efter flottning eller skapa utblick.

För vissa åtgärder kan du få ett arealstöd. Det kan vara att skapa en vacker brynmiljö, ta bort gran i lövsumpskogen, ge de gamla hagmarksträden utrymme, restaurera betespräglad utmark, förlänga livet på asparna och björkarna eller efterlikna branden och rädda gammeltallarna.

För åtgärder som går under arealstödet får du inget betalt för ditt eget arbete. Däremot får du tillbaka pengar för de utgifter du lagt ut med 7.000 kronor per hektar som mest.
Men det ekonomiska stödet är bara en del av projektet, rådgivningar och information är en annan.

Enskilda fastighetsägare kan få kostnadsfria rådgivningar på sin fastighet. Då skriver man ett rådgivningskvitto som mark­ägaren sedan kan skicka in som underlag för bidrag, säger Matts Rolander.

Intresserade jaktlag kan tillsammans med markägare få en informationsträff med någon från Skogsstyrelsen som under någon timme berättar om olika naturvårdande skötselåtgärder som gynnar viltet.
Läs mer på www.skogsstyrelsen.se/skogensmangfald

För mer information kontakta:

Fredrik Widemo Jägareförbundet 0155-24 62 11
Matts Rolander Skogsstyrelsen 018-27 88 43

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev