fredag 27 januari

Jakt & prylar

Debatt: ”Kritik har påverkat polisen – ett spel för galleriet?”

Äntligen kommer positiva signaler från polisen gällande de långa handläggningstiderna för vapenlicenser. Man kan tolka detta som att senare tids massiva kritik mot hur licensansökningar hanteras har gett resultat.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 12 februari 2014 - 14:38

Enligt svenskjakt.se anser Stockholmspolisen att de har nått en vändpunkt och har förhoppningar om minskade väntetider, tack vare ökade resurser.
Även i Skåne hoppas man kunna minska handläggningstiderna genom att fördela om ärenden och att de eventuellt får en vakans tillsatt.
Man kan tolka detta som att den senaste tidens kritik från allmänheten och uppmärksamhet i media ger utslag, och att detta har påverkat polisens ledning i dessa distrikt att börja agera.
Om så är fallet tycker jag det än en gång visar på vilken låg prioritet hantering av vapenärenden har. Att man inte vidtagit åtgärder tidigare utan låter situationen gå överstyr är anmärkningsvärt.

Tillfällig förbättring?
Den pågående JO-utredningen gällande de långa handläggningstiderna i flera distrikt kan också ha betydelse. Rikspolisstyrelsen har fått anstånd till första april med sitt svar, och kan man då visa på en positiv trend med minskade handläggningstider är det ett stort plus för polisen.
Att polisen gör tillfälliga förbättringar inför ett JO-beslut har vi nämligen sett tidigare i Västra Götaland. De senaste åren har JO kommit med tre beslut angående handläggningstiderna i detta distrikt. Samtliga har innehållit kritik att de väntetiderna varit för långa.
I de två första besluten kunde man läsa att polisen själva infört en tillsyn över verksamheten, med syfte att korta ned handläggningstiderna som svar på kritiken.
Resultatet av denna tillsyn var att handläggningstiderna från 2011 till 2012 ökade med cirka 65 procent.
När man skulle lämna ett svar till den tredje utredningen 2013 antar jag att man var tvungen att faktiskt visa på en konkret förbättring. Då tillsattes extra resurser i form av fler handläggare, vilket drastiskt minskade handläggningstiderna.
När JO:s utredning var klar drogs de extra resurserna in och väntetiden ökade återigen till dagens orimliga nivå.
Slutsatsen man kan dra av detta är att en JO-utredning i bästa fall endast har en tillfällig effekt på polisens arbete och inte leder till några bestående förändringar.

Bra att något görs
Det är naturligtvis bra att det äntligen görs något åt handläggningstiderna (åtminstone i vissa distrikt), men frågan är om det är ett spel för galleriet som tidigare – eller om det är åtgärder som verkligen är början på en långsiktig lösning på ett problem som pågått under flera år?
Nu är hög tid att Rikspolisstyrelsen tar ett tydligt initiativ och uttalar sig om vad som är en rimlig handläggningstid, vilket inte ska vara mer än max 30 dagar för en normal ansökan om vapenlicens, så att distrikten får en riktlinje att följa.
Att det blir ett slut på alla ursäkter och bortförklaringar och att de verkligen påpekar att handläggningstider på 3–5 månader inte är acceptabla.
Utan en tydlig målsättning från ledningen kommer det inte ske några större förändringar.
Jonas Johansson
Bottnaryd

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget