Handladdning är en hobby inom jakthobbyn. Om den sparar pengar kan diskuteras, men den är lärorik och kan förbättra resultaten på skytte och jakt. Foto: Ulf Lindroth

Handladdning: Varför ladda själv?

Premium

Handladdning är en intressant extrahobby för jägare. Inte nödvändigtvis för att ­skyttet blir billigare – det utfallet är inte givet – utan för att den ökar mångsidigheten för varje givet vapen samt för att den skapar bättre och kunnigare skyttar.

Förr eller senare sneglar många skytteintresserade jägare på handladdning. Det är en hobby värd att uppmuntra – att ladda sin egen ammunition ger flera fördelar. Den här månaden resonerar vi om handladdning. Inte hur du handladdar, utan varför. De praktiska bitarna återkommer vi till.

Ett klassiskt argument för att ladda själv är ekonomin. Och den som verkligen går in för att spara på ammunitionskostnaden kan nog lyckas via handladdning. De allra flesta som investerar i en laddpress och andra nödvändiga verktyg kommer att arbeta av kostnaden. Ju mer du skjuter, desto fortare går det.

 

Risk att hobbyn växer

Men det finns förstås en hake. Handladdning blir lätt en hobby i sig. Jag vet inte exakt hur Svenska Akademien definierar det begreppet, men själv skulle jag säga att en hobby är en aktivitet som gör det till ett nöje att gå med förlust.

Risken är stor att du med tiden kommer att uppgradera delar av din laddutrustning mer än nödvändigt. Troligen kommer du även att skaffa nya verktyg för fler kalibrar. Du kommer kanske också att lägga upp lager av olika komponenter och dessutom skjuta mycket mer när fler kulor ska provas och olika laddningar jämföras.

 

Ökar träningsskyttet

Räkna alltså inte med att spara pengar via handladdning. Det finns inte heller något att hämta genom att ladda och sälja ammunition, för det är inte tillåtet utan särskilt tillstånd. Däremot kan handladdning definitivt dämpa kostnadsökningen då du ökar ditt övningsskytte kraftigt. Med det sagt kan jag med gott samvete gå vidare till de verkliga skälen att ladda din egen ammunition.

 

Ett enda vapen kan bli mycket mer mångsidigt om du varierar kulvalet efter behov. Som handladdare kan du välja kulor själv och dessutom påverka hastighet och precision. Foto: Ulf Lindroth

1. Gör ditt vapen till ett multiverktyg

Andra jägare kanske listar handladdningens fördelar i en annan ordning, men jag sätter mångsidigheten först. Om du har ett enda kulvapen kan du ändå optimera det för vitt skilda jaktformer genom att använda patroner laddade med olika kulor.

Ju vanligare kaliber du har, desto större är utbudet av färdigladdad ammunition i butik. Men även när det gäller de vanligaste kalibrarna kan det ibland gapa tomt på hyllorna. Gäller det klass 1 kretsar utbudet oftast kring några standardladdade patroner för klövviltjakt, några patroner laddade med lättare helmantelkulor för övningsskytte och kanske några matchpatroner med lite extra precisionspotential. Skjuter du däremot en ovanlig kaliber kan det vara svårt nog att enbart hitta en bra jaktpatron för klövviltjakten.

Handladdningsskolan: Inte bara mässingen

Laddar du själv slipper du marknadens begränsningar. Du kan ta fram en patron med mjuk kula för att undvika genomskott när du går som hundförare, en annan med en kula som ger säkrare genomskott för jakt som passkytt och en tredje med en jaktkula med hög ballistisk koefficient för smygjakter i öppen terräng. 

Du kan ladda en helmantelkula till låga farter för fågeljakt på korta avstånd och en annan i högre fart för längre avstånd. Du kan ladda en varmintkula till räv eller säl. Beroende på klassgränser och tilltänkta viltarter kan du laborera med underljudsammunition för maximal ljuddämpning ifall du skjuter nära hunden.

 

Genom att ändra olika variabler och prova dig fram kan du som regel uppnå bättre precision än du skulle ha gjort genom att bara köpa färdig ammunition. Foto: Ulf Lindroth

2. Trimma ditt vapens prestanda 

En av handladdningens största fördelar är möjligheten att söka bästa möjliga precision med en given kula. Många gånger går det också att ladda en viss kula till lite högre hastigheter än fabriksammunitionen. Eller så sänker du hastigheten, om det passar ditt användningsområde bättre.

Du kan dessutom ta fram patroner med liten variation i hastighet och liten känslighet för kruttemperaturen. Sådant kan vara viktigt, beroende på hur ammunitionen ska användas.

Handladdning – bränslet i patronen

Precision är nog ändå den viktigaste variabeln i sammanhanget. Köper du fabriksammunition kan du bara undersöka vilken patron som skjuter tätast i ditt vapen, vilket inte nödvändigtvis är den du helst vill använda. Men om du själv laddar patroner kan du välja den kula du vill använda och laborera med laddningen tills den skjuter så tätt som möjligt.

Alla kulor skjuter inte bra i alla pipor, så du kan ändå få byta. Men som handladdare kan du välja mellan olika kulor med liknande egenskaper tills du hittar rätt. Det är också en god idé att prova olika krut. Variera hur djupt du sätter kulorna i hylshalsen, vilket avgör hur lång friflykt de har innan de går in i räfflorna. Sist, men inte minst, påverkas precisionen av hur stor krutladdning du använder.

Många vapen skjuter riktigt bra med någon fabriksammunition, men extrem precision med just den kula du helst vill använda förutsätter i regel handladdning.

 

Som handladdare kan du prova många olika komponenter, till exempel kulor. Med tiden lär du dig mycket om vapen och ammunition, särskilt om du är duktig på att anteckna resultaten från olika experiment. Foto: Ulf Lindroth

3. Lär dig mer

Det finns inget bättre sätt att lära sig vad som har betydelse för hur vapen och ammunition samverkar än att kunna ändra variabler och jämföra.

Det kan som redan nämnts handla om val av kulor, krut, sättdjup och krutmängder. Men det kan också handla om patronlägen och hylskalibrering eller kombinationer av olika kulvikter och räffelstigningar. Eftersom du troligen kommer att skjuta mycket och jämföra resultat, kommer du också att se hur just din pipa påverkas av beläggningar och rengöring.

Så handladdar du: Kul med kulor

Handladdning är en säker syssla om du är noggrann, men den är inte idiotsäker. Läs därför på i laddmanualer eller annan facklitteratur innan du börjar ladda. Det är särskilt viktigt att uppfatta eventuella tecken på höga gastryck. Det kan till exempel handla om tändhattarnas utseende efter skott, motstånd då du öppnar slutstycket eller blanka märken på hylsbotten. Så länge du känner igen trycktecken och reagerar på dem kan du lära dig mycket annat genom att prova dig fram.

Tänk på att en given laddning kan ge olika höga tryck i olika vapen. Det är alltid viktigt att börja försiktigt och vara uppmärksam. Det blir extra viktigt när det inte finns ladddata för den kombination av kula och krut du vill prova.

Läs på, ladda, anteckna resultat och lär dig längs vägen. Som handladdare blir du aldrig fullärd om ammunition. Men du börjar din resa ungefär där inlärningskurvan för användare av fabriksammunition brukar plana ut.

 

Handladdaren har en stor fördel när det är dags att köpa nytt vapen. Den bästa kalibern för ett speciellt ändamål är inte alltid någon av de som är bäst ­representerade på handlarens ammunitionshyllor. Foto: Ulf Lindroth

4. Välj mellan alla kalibrar 

Våra vanligaste jaktformer tillgodoses väl genom standardkalibrar och fabriksammunition. Men om du handladdar kan du välja kaliber fritt, utan hänsyn till vilken ammunition som säljs. Det finns många situationer när det blir intressant.

Kanske vill du skjuta en grov kaliber, men inte med den kula du hittar fabriksladdad. Kanske vill du ha ett brytvapen med en randpatron som lider av litet ammunitionsutbud. Kanske skjuter du en kaliber som är avsedd för skadedjur och bara laddas med varmintkulor, men som skulle vara perfekt för fågel med helmantelkulor.

Handladdning låter dig välja sådana kalibrar och dra full nytta av dem, helt oavsett om du råkar representera hela den svenska marknaden för aktuell kaliber eller patron. Om det finns fabriksladdad ammunition eller ej blir i sammanhanget ointressant.

Som kaliberväljare blir du äntligen fri.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay