söndag 25 februari

Jakt & prylar

Svensk Jakt har testat tio termosar. Foto: Ulf Lindroth

Tio termosar i hett test

Premium

Få jägare klarar sig utan termos. Svensk Jakt har testat tio modeller.

Mitt tålamod är i grova drag ­proportionellt mot tillgången på kaffe. Andra kan föredra te eller varm choklad och någon kanske till och med lagar en portion frys­torkad mat med hjälp av varmt vatten, men alla har vi nytta av en termos vars ­viktigaste uppgift är att isolera och ­hålla vätska varm. Det gör den ­genom en ­konstruktion med dubbla väggar och vakuum däremellan. Men även om den grundläggande principen är ­gemensam finns åtskilliga variationer på temat.

Vi testar gummistövlar för höstens jakter

En är storleken. Vi har valt att testa ­termosar i storlek kring 0,75 liter, eftersom det är en storlek som både är behändig att hantera och räcker till ett ­anständigt antal koppar. Det ­viktigaste skälet att hålla sig till en storlek är att det ger en rättvis jäm­förelse av isolerings­förmågan. En liten termos kyls snabbare.

 

Höga ambitioner

En av testets termosar är förvisso lite mindre, men den fick vara med eftersom den kom från en ny tillverkare med höga ­ambitioner.

Testets termosar är konstruer­a­de på delvis olika sätt i fråga om muggar och öppningar. Vi har tittat på det och både beskriver och sätter poäng på de delarna. Men även om det finns skillnader har alla termosarna fungerande lösningar och momenten har inte poängsatts i närheten lika tungt som isoleringen.

Vi testar byxor för rörlig jakt

Näst mest poäng efter isolering­en ger ­i stället ljud­nivån vid hantering. Termosar är sällan särskilt tysta, men det borde de vara. Slamret av termosar avgör utgången av många jakter, oftast utan att termos­användaren ens vet om det.

Jag illustrerar med ett barn­doms­­minne från en stilla ­septembermorgon.

 

Älgkon kom smygande

Jag och min far smög ut längs den krattade stigen till hans älgtorn innan det ljusnat. Medan vi tyst väntade in skjutljus och lovlig tid ­hörde vi orrar kackla och göra korta ­förflyttningar i slyet på hygget framför oss. Ungefär när det ljusnat så pass att de första tupparna ­började kuttra hörde vi det första livs­tecknet av andra jägare – ett svagt, men tydligt skrammel av en termos i ett torn en halv kilometer bort.

Vi testar smidiga multiverktyg

Älgkon och kalven som kom smygande i vårt pass en stund senare var inte rädda, men det rådde inga tvivel om att de tänkte avlägsna sig från kaffeserveringen. Och därför stod vi strax och ­passade två älgar.

Självklart finns det jägare som inte tycker att ljudnivån är alldeles ­avgörande. Ofta kommer ­termosen bara fram under ­uppehåll i jakten. Och i en sjöfågel­skåre eller ett duvgömsle är en ljudlig termos en världslig sak. Men det går förstås fint att bortse från det momentet och bara titta på vilken termos som isolerat bäst, eller på beskrivningen.

Vi testar sju lätta jackor för rörlig jakt

Till sist är även priset förstås en viktig faktor.

 

Tredelad förstaplats

Testet vinnare blir faktiskt tre den här gången. På totalt 34 poäng av 41 möjliga hamnade Neverlost Vacuum Flask 0,75 liter (335 kronor), Primus Trailbreak EX Vacuum Bottle 0,75 liter (429 kronor) samt Järv Helags – ljus läder 0.75 liter (649 kronor).

 

Läs hela testet här (pdf)

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay