Publicerad 11 juli 2020 - 08:30
Tio termosar i hett test
PremiumFå jägare klarar sig utan termos. Svensk Jakt har testat tio modeller.
Mitt tålamod är i grova drag proportionellt mot tillgången på kaffe. Andra kan föredra te eller varm choklad och någon kanske till och med lagar en portion frystorkad mat med hjälp av varmt vatten, men alla har vi nytta av en termos vars viktigaste uppgift är att isolera och hålla vätska varm. Det gör den genom en konstruktion med dubbla väggar och vakuum däremellan. Men även om den grundläggande principen är gemensam finns åtskilliga variationer på temat.
En är storleken. Vi har valt att testa termosar i storlek kring 0,75 liter, eftersom det är en storlek som både är behändig att hantera och räcker till ett anständigt antal koppar. Det viktigaste skälet att hålla sig till en storlek är att det ger en rättvis jämförelse av isoleringsförmågan. En liten termos kyls snabbare.
Höga ambitioner
En av testets termosar är förvisso lite mindre, men den fick vara med eftersom den kom från en ny tillverkare med höga ambitioner.
Testets termosar är konstruerade på delvis olika sätt i fråga om muggar och öppningar. Vi har tittat på det och både beskriver och sätter poäng på de delarna. Men även om det finns skillnader har alla termosarna fungerande lösningar och momenten har inte poängsatts i närheten lika tungt som isoleringen.
Näst mest poäng efter isoleringen ger i stället ljudnivån vid hantering. Termosar är sällan särskilt tysta, men det borde de vara. Slamret av termosar avgör utgången av många jakter, oftast utan att termosanvändaren ens vet om det.
Jag illustrerar med ett barndomsminne från en stilla septembermorgon.
Älgkon kom smygande
Jag och min far smög ut längs den krattade stigen till hans älgtorn innan det ljusnat. Medan vi tyst väntade in skjutljus och lovlig tid hörde vi orrar kackla och göra korta förflyttningar i slyet på hygget framför oss. Ungefär när det ljusnat så pass att de första tupparna började kuttra hörde vi det första livstecknet av andra jägare – ett svagt, men tydligt skrammel av en termos i ett torn en halv kilometer bort.
Älgkon och kalven som kom smygande i vårt pass en stund senare var inte rädda, men det rådde inga tvivel om att de tänkte avlägsna sig från kaffeserveringen. Och därför stod vi strax och passade två älgar.
Självklart finns det jägare som inte tycker att ljudnivån är alldeles avgörande. Ofta kommer termosen bara fram under uppehåll i jakten. Och i en sjöfågelskåre eller ett duvgömsle är en ljudlig termos en världslig sak. Men det går förstås fint att bortse från det momentet och bara titta på vilken termos som isolerat bäst, eller på beskrivningen.
Till sist är även priset förstås en viktig faktor.
Tredelad förstaplats
Testet vinnare blir faktiskt tre den här gången. På totalt 34 poäng av 41 möjliga hamnade Neverlost Vacuum Flask 0,75 liter (335 kronor), Primus Trailbreak EX Vacuum Bottle 0,75 liter (429 kronor) samt Järv Helags – ljus läder 0.75 liter (649 kronor).
Läs hela testet här (pdf)
Så sattes poängen
Isolering. Varje termos fylldes med vatten direkt ur en stormkokande kastrull. Termosarna förvarades därefter utomhus i plus två grader i fyra timmar. Därefter skakades de och vändes för att hantera eventuell temperaturskiktning, varefter temperaturen togs i termoshalsen.
Den lägsta temperaturen på 50 grader kändes fortfarande godkänd för kaffe, men på god väg mot ljummet. Vid den högsta uppmätta temperaturen på 65 grader var det fortfarande möjligt att bränna sig, åtminstone om man hade bråttom att dricka.
För att låta isolering och värmehållning bli den tyngsta posten och samtidigt fördela isoleringspoängen rimligt ges en poäng per tregraders intervall.
Ett exempel: 60 grader ger 20 poäng, likaså 61 och 62 grader. Vid 63 grader blir det 21 poäng, så även vid 64 och 65 grader. 66 grader skulle alltså ge 22 poäng. Under isolering anges uppmätt temperatur och poäng.
Högsta utdelade isoleringspoäng är 21.
Ljudnivå. Detta har bedömts dels utifrån lätta slag mot full och tom termos, dels utifrån ljuden då eventuell mugg lossas och termosen ska öppnas och stängas. Det går ofta att minska risken för oväsen vid försiktig hantering, men i vissa fall är det omöjligt. Ett tips för den som vill lossa muggen så tyst som möjligt är att ta ett stadigt tag om termosmuggen och hålla fast den. Vrid i stället på termosen, sakta och kontrollerat.
De flesta termosar är klart tystare om de hålls i ett stadigt grepp då man råkar knacka till dem, men en termos står ibland fritt och kan ibland välta. Därför har de testats fristående, utan att hållas i handen. Om ett försiktigt knackande med en torr träpinne mot tom termos då ger en metallisk klang sätts 1 poäng, vid en mjukare klang 2 poäng och vid ett lågt dovt ljud 3 poäng. Motsvarande knackning mot en full termos ger lika mycket poäng: en metallisk klang 1 poäng, en mjukare klang 2 poäng och ett lågt dovt ljud 3 poäng.
Om det är närmast omöjligt att skruva av muggen tyst blir resultatet 1 poäng, om den är möjlig att skruva av tyst 2 poäng, om den är lätt att skruva av tyst 3 poäng. (En termos utan mugg får 2 poäng i det här momentet. Den behöver förvisso kompletteras, men det straffas den för under punkten ”Mugg”, inte under punkten ”Ljudnivå”. Den kan fortfarande vara en effektiv del av en minst lika tyst termoslösning som de andra.)
Ljud vid upphällning: Om ett tydligt klick eller andra skarpa ljud inte kan undvikas blir resultatet 1 poäng, om termosen är möjlig att öppna och stänga med dämpad ljudnivå 2 poäng, om den är lätt att öppna och stänga tyst och hälla utan andra ljud än vätskans 3 poäng.
Ljudnivå maximalt 12 poäng.
Mugg. Det förekommer att termosmuggar har designbrister, till exempel kanter som är skarpa eller utformade så att det är lätt att slaska. Det hade ingen av dessa muggar, så därför var det inte meningsfullt att sätta poäng för drickvänlighet eller liknande. Men muggen ska vara isolerad, så att man inte riskerar att bränna fingrarna. Det har testats genom att hälla kokande vatten direkt i muggen och hantera den under en liten stund. Blir muggen obehaglig att hålla får den 1 poäng, blir den rejält varm, men fortfarande är bekväm att hålla får den 2 poäng. Om den inte ens blir särskilt varm får den 3 poäng. Har termosen dubbla muggar ger det ytterligare 1 poäng.
Observera att en termos vars kopp separerar i en yttre och inre del får två minuspoäng. Vi har stressat alla koppar med hårda vridningar, men bara i ett fall delade sig termosmuggen.
Mugg maximalt 4 poäng.
Hällegenskaper. Om det räcker med en liten rörelse utan byte av handgrepp för att öppna termosen, till exempel en knapptryckning eller en vridning på ett kvarts varv, ger det 1 poäng. Så fort det krävs mer delas ingen poäng ut just för öppningsmekanismen.
Om det är svårt att undvika en bred stråle eller droppar och stänk, ger det 1 poäng. Om det blir övervägande jämn stråle vid hällning, 2 poäng. Om det är enkelt att hälla med en jämn stråle, 3 poäng.
Hällning maximalt 4 poäng.
Maximal poängsumma: 41