onsdag 27 januari

Jakt & prylar

Publicerad 22 januari 2019 - 06:15

Svensk Jakt testar gummistövlar. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar gummistövlar. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar gummistövlar för höstens jakter

Premium

Ute på blötmyrar eller leriga åkrar är de ­flesta jägare glada åt ett par gummi­stövlar. Men stövlar ­funger­ar i all slags terräng och är strängt taget en del av jägarens standard­utrustning. Vi har testat åtta olika modeller.

Det finns många slags gummistövlar, men den här gången handlar det enbart om stövlar som passar för höstens jakter. De är inte extremt isolerade och de ska vara lämpade för den som går mycket.

Eftersom testet genomförts under sommaren har stövlarna använts i något högre temperaturer än vad som är normalt under jaktsäsong, men eftersom vi inte lägger någon vikt vid isoleringen av höststövlar bör det inte spela någon roll.

 

Dålig kvalitet på spännen

Stövlarna har inte utsatts för någon långvarig nötning. Det är därför svårt att säga något bestämt om hållfastheten. Men oavsett stövlarnas slitstyrka så har flera modeller spännen av förvånansvärt dålig kvalitet.

Något vi kan uttala oss om är stövlarnas form. Alla har olika fötter och föredrar inte likadana stövlar. Därför är det viktigt att veta vilka stövlar som har bred läst, plats för en hög fotrygg eller ett rejält utrymme för hälen. Det är viktigt oavsett om man söker eller vill undvika just de egenskaperna.

Skaftens utformning har också betydelse. De avgör förstås hur djupt vatten stöveln klarar, men också vilka möjligheter som finns till ventilation och hur lätt det är att bära stövlarna med byxorna i eller utanpå stövelskaften.

Sulan är en annan viktig del av stöveln. Dess mönster är kanske en något överskattad detalj – du får för det mesta bra grepp på mjuk mark och halkar på isiga stenar oavsett mönster. Desto viktigare är om sulan är utformad för en behaglig gång, inte minst genom en rundad häl. Stadgan i sulan blir viktig om du tänker gå i brant och stenig terräng, dess mjukhet blir viktig om du söker en smygjaktstövel.

 

Stövlar efter jaktform

Med tanke på hur uppfattningen om bra och dåligt kan skilja sig åt från användare till användare blir betyg relativt meningslösa. En läst som passar en fot är inte rätt för en annan. En sula som passar smygjakt är inte optimal för den som bär tung ryggsäck i ojämn terräng. Och så vidare.

Därför är inte momenten poängsatta. I stället försöker vi ge information som kan hjälpa att avgöra om stöveln kan vara rätt för dig och ditt användningsområde.

 

Hur ska du jaga?

Det bör förstås kompletteras med att du provar de mest intressanta stövlarna i butik. Testa med rätt mängd sockor och känn efter att stöveln sitter stadigt på foten utan att klämma alltför hårt i sidled över tårna eller uppifrån mot fotryggen.

Prova alltid att sätta dig på huk och känn hur du upplever det veck som bildas på skaftet. Ju omärkligare desto bättre.

Tänk också på hur du jagar. Ska du smygjaga råbock inne i skogen väljer du mjukare stövlar än om du ska hänga på dig en tung ryggsäck och dra till fjälls efter ripa. Ska du bo i tält spelar det en viss roll att ett lätt polyesterfoder är mera snabbtorkande än neopren.

Till syvende och sist är det förstås viktigt att du själv gillar dina tilltänkta stövlar, men var osentimental i den första sållningen. Det brukar löna sig.

 

Testvinnare

Arxus Primo är testets bästa allroundstövel, åtminstone för en person med relativt bred fot, hög fotrygg och markerad häl. Inte styva nog för att vara bästa fjällstövel men tillräckligt styva för skogsjakt. Inte mjuka nog för att vara bästa smygstövel, men tillräckligt mjuka och slanka för att klara även det. Inga svaga detaljer. Skaftet viker sig utan obekväma veck.

Le Chameau Vierzon sommar är testets bästa smygjaktstöveln. En smal och mycket mjuk stövel som ger en god känsla för underlaget och enkelt kan användas med byxbenen utanpå. Mindre lämpad för brant terräng eller vandring med tung packning.

 

Ladda hem hela stöveltestet som pdf

Test gummistövlar

Faktorer som har noterats

Passform. Alla stövlar har varit i storlek 44. De bedöms inte utifrån hur väl de passade testaren utan i relativa termer: Bred eller smal över tårna; hög eller låg vid fotryggen; mer eller mindre markerat utrymme för hälen.

Skaft. Höjd, vidd vid skaftmynning med eventuell justering öppen eller åtdragen. Kvalitet på eventuella spännen.

Nederdel och sula. Skons vidd, sulans mjukhet och utformning.

Vikt. Per par.

Material. Enligt ­tillverkaren.

Storlekar.

Riktpris.

Omdöme. De intryck vi fått av stöveln, inklusive en subjektiv bedömning av styrkor och svagheter och för vilken användning den lämpar sig.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Man kan enkelt ta bort skjutstödet/monopoden om man.
-
Posted by• linasofiaj Sista släppet till helgen 🐾 Hade verkligen önskat fälla en dov för Tonic innan säsongen för honom är slut, wish me good luck 🤗
.
.
.
#jaktmedhund #jägerin #jagdhund
#tikkafirearms #kiteopticshunting
#jaktliv #svenskjakt #hunting #jakt
...

A nice camp fire is always a part of a good moose hunt in Sweden. Isn´t it a great tradition to make a small fire in the woodland when you are out hunting?

#allmansrätt #jaktforlivet #jaktbilder #friluftsliv #jakt #jägare #jägareförbundet #svenskjakt #jaktmedhund #hunting #hunt #jagen #jagd #wildernessculture #leicanordic #leicascandinavia #campfire #outside
...

M I T T I N A T U R E N

#nattjakt #vildsvinsjakt #värmesikte #jakt #svenskjakt #hunting
#hunter #thermal #thermalhunting #pulsarthermionXQ50 #ghost #ghosthunting #sako_international #wildboar
#pulsarthermion #pulsar #hoghunting
pnjakt sako_international
🇸🇪🌲🌲🐗 foto: sebastiansveden
...

Här hade vi kul!😁
En såndär ”Första-måndagen-i-september-morgon” som man bara kan drömma om... Där jag på första jaktsläppet fick fälla Neros första älg.💥🖤 Snart är vi där igen hörni!😉 #jakt #jagd #jaktbilder #jaktliv #tikka #hunt #hunting #sweden #nature #vildmark #jaktliv #sauer #dinjaktbild #ståndskall #outdoorlife #älgjakt #hunter #wilderness #zeiss #zeisshunting #villmarksliv #jeger #jaktbilder #jämthund #stalon #jagdhund #jakthund #svenskjakt #waidmannsheil #løshundjakt #garmin #norma
...

Skogsbad är bra för både kropp och själ. Under vintermånaderna ligger en annan stillhet över skogen. En tystnad som är intensiv, nästan kännbar. Det är en underbar tid att bara vara i.
.
.
.
#älg #elg #moose #hirvi #moosesafari #nature #natureguide #alltidpåjakt #alltidute #svenskjakt #jaktliv #getoutside #jaktochfiske #urskogens
...

1 2 3 4 5 😃

#svenskjakt #sweden #småland #jakt #jägare #jakttjej #rosajakt #hunting #wood #skog #snö #vildsvinsjakt #vildsvin #pnjakt #wildboarhunt #wildboar
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay