söndag 5 december

Jakt & prylar

Publicerad 30 december 2019 - 08:30

Under hösten har Svensk Jakt testat fem byxor för en rörlig jakt. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar byxor för rörlig jakt

Premium

Under hösten har vi testat fem ­byxor för den rörliga jägaren. Det är svala byxor, lämpliga innan snön kommer. Tänk ripjakt, skogs­fågel­jakt eller älgjakt i vidsträckta marker. Men de passar även vid andra jakter eller på en fjällvandring.

Jaktbyxor kommer i många olika former. Det finns ett stort utbud av varma och vattentäta byxor för passkyttar, det finns mjuka och tysta smygjaktsbyxor och en hel del smått och gott däremellan. Men det finns en kategori jägare som ganska ofta hörs klaga på utbudet – de som av olika skäl hänger på sig en större eller mindre ryggsäck och älgar i väg genom skogar och över fjäll i slutet av augusti eller september, då det kan bli tal om att gå mil. Inte sällan i varmt väder.

 

Många specifika krav

I det här sammanhanget är inte membran aktuellt. Det behövs en betydligt bättre andningsförmåga än så och eftersom kläderna ändå blir blöta är det viktigaste att de torkar snabbt. Det talar för ett enda lager tyg i en kvalitet som ventilerar bra. Sådana byxor har blivit ovanligare under de år då membranplagg dominerat marknaden. Men även utan membran är det bra om byxorna har ventilationsöppningar.

Byxorna ska dessutom sitta smidigt och märkas så lite som möjligt. Det kräver bra skärningar. Fickorna belamras med allt från kåsor och mobiler till kartor och plånböcker och kanske en handenhet till hundpejlen, så de bör vara rymliga och gärna många. Byxbenen bör kunna stramas åt runt kängskaften och låsas, både för att det är lättare att smyga med smala byxben och för att inte byxbenen ska halka upp ifall man trampar ner i en myr eller måste forcera täta videsnår.

 

Speciella materialval

Eftersom det är fråga om jaktbyxor bör de förstås helst även vara ljudlösa. Men det kräver speciella materialval och kan kosta både i fråga om ventilation och slitstyrka. Alltså krävs det en kompromiss.

Ripjägaren och trädskällarjägaren kan acceptera en del ljud och kan prioritera funktionen i övrigt. Den som jagar skogsfågel med stående hund kan vara lite känsligare för ljud och älgjägaren med löshund är det i ännu högre grad.

 

Utvecklingen går framåt

Med tanke på kravspecifikationen är resultatet av testet bra. Alla de testade byxorna får godkänt. Visserligen bör varje användare se till att välja utifrån sina behov och preferenser, men det är i varje fall inte svårt att hitta bekväma byxor med god ventilation. De behöver inte ens vara dyra.

Betyder det att allt är så bra det kan bli? Inte riktigt. Om vi gör ett liknande test om några år hoppas jag att vi ser fler byxor med stora bälgfickor och åtminstone några med utrymmen för separata knäskydd. Tystare material står också på önskelistan. Men det kommer alltså inte att gå någon nöd på oss medan vi väntar.

 

Testvinnare

Testets vinnare blev Klättermusen Gere 2.0 Pants Regular M. En smidig byxa som ger ett mycket rejält intryck och passar i många jaktliga sammanhang. Fickorna kan lastas ordentligt och materialet ventilerar bra. Det står också emot väta bra och torkar snabbt. Men du bör kanske tänka två gånger ifall ljudnivån är din högsta prioritet.

 

Läs hela testet

Du kan ladda hem hem hela testet av jaktbyxor för rörlig jakt här (pdf)

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

En fantastisk dag i skogen med svenskjakt i hemtrakterna kring Ulrika, söder om Linköping. Rådjuren ville inte bukta så som jag hoppades, men vad gör det när allt annat var ren njutning? Jag undvek att gå för mycket, istället stod jag still och njöt av dreverskallen. Med på jakten lånades speelaskennel ungtik Speelas Dina som tog upp och drev räv på ett förträffligt sätt. Dock på fel sida om gränsen tyvärr. Min gamla trotjänare Biabys Flippa kämpade på bra i vanlig ordning. 2 rådjur sköts. Ett stänkdjur och ett för janhenricson hund.

#bergtallenskennel #rådjursjakt #drever #jakt #jakthund #svenskjakt #jakthund #ulrika #östergötland #allmogejakt #småviltsjakt #jägare
...

Snö, snålblåst och kallt.. men fick kröka fingret på en hjort😊

#jakt #drevjakt #drivenhunt #hunterslife #fallowdeer #fallowbuck #dovhjort #jagd #chasse #game #passionforhunting #svenskjakt #blasersweden
...

Hej! Det här är jag, ”Marylagar”! Jag älskar naturen, vilt, mat och dryck! Idag har jag tillbringat timmar i skogen med min bror. Det ger mig sån energi, en balans i livet. Jag får liksom inte nog ! 🌲🤗🦌☀️💕#jakt #jägare #svenskjakt #viltkött #vildsvinskött #hjort #tjejersomjagar #jagaochlaga #skogen #skogensskafferi #svenskjakt#matlagning #lagamat #amatörkock#naturen #njutavlivet #hållbarhet #viltvård#skogen #svenskskog #jagaochlaga ...

Idag var Pixie och husse inbjudna på allmogejakt på Hargs bruk. Pixie tackade för inbjudan genom att leverera ett finfint upptag och drev i en knapp timme tills rådjuret gick i pass. Sen blev det upptag av fälthare och drev i ca 1,5 timme. Haren gick även i pass men fick springa vidare då passkytten missat att man fick fälla hare. Hursomhelst: #duktighund 🐶🐾🦌🐇
.
.
.
.
.
.
#rådjursjakt #jaktmeddrivandehund #jakt #svenskjakt #hunting #drivenhunt #huntingdog #jaktbeagle #beagle #fältharejakt
...

Dagen slutade bra! Frysen har gapat tomt ett tag men nu får den fyllas på igen med det godaste och finaste köttet 👌🏻🥩

#jajpotd #jägare #jakt #drevjakt #drivenhunt #jaktliv #jägarliv #hunter #hunterlife #hunterlifestyle #frånskogtillbord #viltkött #dovkalv #jägareförbundet #svenskjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay