onsdag 27 september

Jakt & prylar

Svensk Jakt har testat sju jackor för rörlig jakt. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt har testat sju jackor för rörlig jakt. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar sju lätta jackor för rörlig jakt

Premium

Hundföraren och smygjägaren behöver ingen varm jacka under den ­varma delen av hösten. Vi har testat sju lätta, smidiga och tysta ­alternativ.

Den som går mycket under den tidiga höstens jakter vet att en fodrad membranjacka kan bli plågsamt varm i augusti eller september. Då krävs i stället en mycket lätt jacka, som gärna får stoppa lite vind ifall den sitter på en ripjägare, men först och främst måste den ventilera.

 

Rätt jacka för rätt förhållanden

Testet är utfört under hösten 2018 och alla jackorna har fått ett antal jaktdagar och åtminstone någon övernattning i tält, med lägereld och gnistor. De har använts under smygjakt, ripjakt och trädskällarjakt. Förutom vandrande har samtliga jackor utsatts för ålning medelst hasning på väg in på olika ståndskall.

Förutom noteringarna från jakterna har jackorna jämförts under lugna förhållanden, där passform, rörlighet, ljudnivå och annat kunnat jämföras ordentligt.

När vi sökte jackor till testet valde vi inte alltid exakt modell, utan förklarade för respektive tillverkare att det gällde jackor för rörlig jakt under den tidiga säsongen. De jackor vi fick in var relativt olika, vilket antagligen speglar skillnaderna i vad olika personer tänker på när de hör den beskrivningen.

Det är ingen nackdel att jackorna skiljer sig åt. Tar man hänsyn till detta blir testet inte så mycket en fråga om att rangordna dem för ett givet användningsområde, utan minst lika mycket om att förklara vilken jacka som passar vid givna förhållanden.

 

Lätt på jägaren, tyst för villebrådet

De sju jackorna är poängsatta utifrån mina preferenser, som säger att tidig höst är sen augusti och september och att rörlig jakt innebär ett stadigt vandrande med en mer eller mindre lastad ryggsäck.

Jag har inget emot att jackan är vattenavvisande, men prioriterar det inte högt. Det verkliga väderskyddet har jag hoprullat i ryggsäcken tills det behövs. Själva jaktjackan ska bara bidra med ett behagligt innerklimat och några bra fickor, men i övrigt märkas så lite som möjligt.

Det betyder att den ska vara lätt på jägaren och tyst i viltets öron. Kamouflagemönster är i de flesta fall inte så viktigt, men behovet avgörs förstås av jaktformens krav.

Min egen reflektion är att de flesta av testets jackor är bra jaktplagg och flera är riktigt bra, men kanske inte alltid just för det ändamål vi siktat in oss på denna gång. Några är så pass bra att de fick höga poäng trots att de egentligen inte var så bra på den viktiga ventilationen och därmed inte skulle vara särskilt behagliga under en rask marsch i augusti–september. Poängen är inte viktigast – läs även omdömena om när respektive jacka kommer bäst till sin rätt.

 

 

Ladda hem testet som pdf

Test sju lätta jaktjackor

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.