onsdag 24 april

Jakt & prylar

Svensk Jakt testar sju damställ i olika prisklasser. Foto: Andreas Berggren

Svensk Jakt testar sju damställ i olika prisklasser. Foto: Andreas Berggren

Svensk Jakt testar jaktställ för kvinnor

Premium

Allt fler kvinnor jagar och därmed vidgas marknaden för jaktkläder. En ny och stark kundgrupp finns i de 19.200 kvinnor i ­Sverige som jagar. Det finns ett stort utbud av ­jaktkläder, men som kvinnlig jägare blir det sällan bra att köpa ett jaktställ i herrstorlek.

Det finns fysiska skillnader mellan män och kvinnor. Därför är det inte så enkelt som att ”bara ta en mindre storlek” av vanliga jaktkläder för att de ska passa en kvinna på rätt sätt.

Bröstvidd, midjemått, stussvidd och längden på benen skiljer sig, varför det vanligen är bättre att som jagande kvinna köpa en kvinnostorlek.

I testet har vi valt sex dammodeller samt ett jaktställ i en unisex-modell. Vi har valt kläder som enligt leverantörerna passar för rörlig jakt och hundförare.

Sedan tidigare har friluftsbranschen ett bra utbud av damkläder. När jaktkläder ska väljas finns det många faktorer att ta hänsyn till, förutom jaktform och årstid. Är man kort, lång, smal eller kraftig? Har man korta eller långa armar och ben? En del har breda eller smala höfter, liten eller större byst – många faktorer påverkar valet som passar just dig.

 

Rosa explosion

Ett fenomen inom jaktkläder för kvinnor är den rosa explosionen. Detaljer som traditionellt har orange eller gul säkerhetsfärg, har ersatts med färgen rosa. Vetenskapen har inte uteslutit att andra färger kan fungera som bra säkerhetsfärger i skogen.

Tre jägare testade jaktställen under praktisk jakt mellan september och januari. Särskilt stor vikt har lagts på bedömningar av funktion och rörlighet. Vi har testat alla ställ i storlek 38 och storleken small i unisex-modellen. Det gjorde det enklare att utvärdera om kläderna upplevdes som stora, små eller normala i förhållande till angiven storlek.

 

Användas under en hel säsong

Ett komplett jaktställ är oftast billigare än separata delar, men man tjänar kanske ändå på att välja en jacka och ett par byxor av olika modeller. Vinsten är passform och användbarhet.

Beträffande storlekar var det flera ställ som kändes väl tilltagna, till exempel byxorna från Pinewood och Swedteam. Andra ställ kändes små i storleken, till exempel Chevalier och Härkila.

Detaljer som ventilationslås på både jackor och byxor kan inte nog poängteras om kläderna ska kunna användas under en lång säsong. Merparten av ställen uppfattades som varma, även om de angavs vara lämpliga för hundförare. Alla byxor har mer eller mindre avancerade lås längst ner på byxbenen. Hela den funktionen faller om byxorna inte är lagom långa.

Anja Kjellsson

 

Ladda hem testet som pdf genom att klicka på den blå länken. Test jaktställ för kvinnor

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay