söndag 17 november

Jakt & prylar

Publicerad 5 oktober 2019 - 09:42

Foto: Ulf Lindroth

Vi testar smidiga multiverktyg

Premium

Kniven är given i jägarens utrustning. Multiverktyget är en variant som kan bli nästan lika oumbärlig. Vi har testat sex modeller i olika utföranden och prisklasser.

Så sattes poängen

Multiverktygen har testats under sommaren, främst vid fiske och frilufts­liv. Användningen har inte varit tillräckligt hård för att säga mycket om slitstyrka eller tendens att rosta.
Därför ligger fokus mest på en subjektiv bedömning av verktygens mångsidighet och användarvänlighet. Läs därför resultaten noga, inte minst med tanke på att du kanske värderar verktygen annorlunda.

• Verktyg

Gerber, Leatherman och SOG har många ­alternativa modeller om du vill ha en ­annan uppsättning verktyg. Det har där­emot inte de andra tre tillverkarna. Vi har gjort en poängsättning i flera steg. Först ut är helt enkelt antal verktyg eller funktioner utöver tång, knivblad och bitshållare, som betygsätts separat.

Verktyget med lägst antal funktioner får 1 poäng, ökande till 6 poäng för den som har flest funktioner. Sax och konservöppnare bedöms som viktiga och finns de ger de 1 extrapoäng vardera. 2 poäng. Tång ger ytterligare 1–3 poäng, beroende på hur den är utformad. (För maximal poäng måste tången ha avbitare, sakna glapp, ha ett fjäderbelastat grepp eller andra extra funktioner.) Knivblad kan ge 1–2 extra poäng beroende på utformning. Bitsmejsel och medföljande bits ger ytter­ligare 1–3 poäng, beroende på antal och variation i dimensioner.

Momentet kan ge maximalt 16 poäng.

• Låsning och klämrisk

Om alla verktyg låser i utfällt läge med effektiva, men lättanvända lås och det dessutom är svårt att klämma sig på verktyg­et under användning ger detta 5 poäng. Andra lösningar ger fallande poäng. Om det saknas låsning på knivbladet får verktyget ovillkorligen 0 poäng i detta moment.

Momentet kan ge 5 poäng.

• Fodral

Ett bra fodral med ett lock som låser på säkert sätt och som dessutom kan hängas ner i en ”dangler” eller linögla för att hamna under ryggsäckens midjebälte utan att riskera att vända upp och ner får 2 poäng.

• Passning

Upplevs verktyget tajt och precist samman­satt kan detta ge maximalt 2 poäng.

• Grepp

Om verktyget är greppvänligt och även lätt att öppna och stänga kan detta ge maximalt 2 poäng.

 

Maximal poäng: 27

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay