söndag 17 november

Jakt & prylar

Publicerad 28 januari 2019 - 06:03

Foto: Ulf Lindroth

Foto: Ulf Lindroth

Vi testar liggunderlag

Premium

När civilisationens ­fernissa skrapas av påminns man om vad som egentligen är viktigt här i livet. Klockan tre en kall jaktnatt i tält kan det mycket väl vara liggunderlaget. Vi har testat sex stycken.

Så gjorde vi testet

Liggunderlagen har använts vid tältturer under sommaren och hösten, några nätter för varje underlag. Erfarenheterna från de turerna har sammanställts till ett betygsunderlag.

Måtten är våra egna uppmätta mått och inte tillverkarnas. Det skiljer ofta någon centimeter, vilket möjligen kan ha påverkats av hur hårt underlagen pumpats för respektive mätning. De hoprullade måtten kan i många fall trimmas någon centimeter om man lägger extra tid på att minimera volymen. Måtten har inte betygsatts, men har förstås betydelse för ditt val.

 

Poängsättning

Uppblåsningssystem. Det ska vara lätt att fylla madrassen. Finns det möjlighet att pumpa upp den utan att använda inandningsluft – vilket kan ge invändig kondens och försämra isolerings-effekten – så är det ett plus. Ventilerna ska kännas robusta. Gärna separat tömningsventil.

1–3 poäng.

Komfort. En subjektiv bedömning, men här ingår exempelvis sov-ytans storlek, rullskydd, förmåga att hantera punktbelastning till exempel av en höft eller axel, samt hur madrassen klarar att neutralisera en sten eller rot.

1–5 poäng.

R-värde. Ett mått på isoleringsförmåga. Tillverkarens uppgift används där den finns, annars testpersonens frysande under kyliga nätter.

1–5 poäng.

Övrigt. Detta återfinns under punkten omdöme. Minus en poäng har delats ut för en trasig packpåse samt för brist på lagningssats. Minus två poäng har delats ut för en läcka på grund av nötning i ett materialveck.

Maxpoäng: 13.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay