måndag 29 november

Jakt & prylar

Publicerad 5 juni 2018 - 11:18

 

Lars Berges bok med titlen Vargattacken beskriver händelser kopplade till en vargattack i Kolmårdens djurpark där en djurskötare dog. Foto: Albert Bonniers förlag.

När ändamålen helgar medlen

Premium

”Vi tänker på henne och hennes anhöriga och vår egen personal. Och inte minst på vargen och vargens varumärke.”

Orden yttrades den 17 juni 2012 av Mats Höggren, då zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark, under en presskonferens som hölls några timmar efter att en 30-årig djurskötare dödats i ett av djurparkens varghägn.

Det är ovanstående ord som väcker nyfikenheten hos författaren och journalisten Lars Berge, som efter sin initiala förvåning över hur Kolmårdens företrädare oroar sig för

Vargattacken.

”vargens varumärke” när en människa just har dött, i sitt fortsatta omfattande researcharbete drivs av frågan: Hur kunde detta tillåtas ske?

Resultatet av Berges arbete ges nu ut i bokform med titeln Vargattacken (Albert Bonniers förlag).

 

En viktig fråga

Hur motiverar då jakttidningen Svensk Jakt anmälan av en bok som handlar om en arbetsplatsolycka på en svensk djurpark? Kolmårdens vargar har väl knappast något med jaktfrågor att göra?

Nja, så enkelt är det nu inte. Som Lars Berge visar i sin bok, och som länge varit känt bland alla som fördjupat sig i vargfrågans samtliga delar, har svenska djurparker i hög grad varit involverade i projektet som gått ut på att popularisera vargen.

Djurparksattraktionen ”Närkontakt Varg”, som enligt Lars Berges undersökningar genererade årliga intäkter för Kolmårdens djurpark på ungefär åtta miljoner kronor, har knappast förbigått någon i vårt land. Otaliga inslag i tidningar, radio och tv har gjorts i det aktuella varghägnet, alla med samma underliggande budskap: vargar är ofarliga, och den som säger något annat är en bakåtsträvare som inte fattat någonting.

 

Kända ansikten

Lars Berge. Foto: Johanna Hanno

Kung Carl XVI Gustaf har besökt de här vargarna, liksom Zlatan Ibrahimovic, Mikael Persbrandt – och en lång rad andra personer i den svenska offentligheten. Alla har de med sin närvaro legitimerat Kolmårdens idé om ”socialiserade vargar”, och därmed bidragit till att sprida bilden om vargens ofarlighet.

Lars Berges reportagebok ger en nyttig inblick i vilken roll svenska djurparker – Kolmården i synnerhet – spelat i vargfrågan under de senaste decennierna.

Det är en historia om hur ändamålen tilläts helga medlen, och där priset blev högsta tänkbara: ett människoliv.

Vargattacken är en riktig bladvändare som i förstone tycks handla om vargar, men är i grund och botten en berättelse om ett annat däggdjur och dess inneboende drivkrafter – människan.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

When YOU make the decision!

#jegerno #bukkejakt #jaktbutikken #huntingworldwide #hjortejakt #swarovskioptik_hunting #norskejegere #norskjakt #norgesjegere #njff #huntingphoto #huntingislife #jakt #svenskjakt #hunting #jagd #jagt #dinjaktbild #blasernorge #jeger #jegeravisen #jegerpodden #jagt #svenskjakt #chasseresse #cazar #caccia #oxota #cacar #instahunting #inatur #olen
...

Mysan efter dagens jakt🥰🐾🦌härlig dag i skogen på bra marker. ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay