lördag 2 mars

Jakt & prylar

 

Lars Berges bok med titlen Vargattacken beskriver händelser kopplade till en vargattack i Kolmårdens djurpark där en djurskötare dog. Foto: Albert Bonniers förlag.

När ändamålen helgar medlen

Premium

”Vi tänker på henne och hennes anhöriga och vår egen personal. Och inte minst på vargen och vargens varumärke.”

Orden yttrades den 17 juni 2012 av Mats Höggren, då zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark, under en presskonferens som hölls några timmar efter att en 30-årig djurskötare dödats i ett av djurparkens varghägn.

Det är ovanstående ord som väcker nyfikenheten hos författaren och journalisten Lars Berge, som efter sin initiala förvåning över hur Kolmårdens företrädare oroar sig för

Vargattacken.

”vargens varumärke” när en människa just har dött, i sitt fortsatta omfattande researcharbete drivs av frågan: Hur kunde detta tillåtas ske?

Resultatet av Berges arbete ges nu ut i bokform med titeln Vargattacken (Albert Bonniers förlag).

 

En viktig fråga

Hur motiverar då jakttidningen Svensk Jakt anmälan av en bok som handlar om en arbetsplatsolycka på en svensk djurpark? Kolmårdens vargar har väl knappast något med jaktfrågor att göra?

Nja, så enkelt är det nu inte. Som Lars Berge visar i sin bok, och som länge varit känt bland alla som fördjupat sig i vargfrågans samtliga delar, har svenska djurparker i hög grad varit involverade i projektet som gått ut på att popularisera vargen.

Djurparksattraktionen ”Närkontakt Varg”, som enligt Lars Berges undersökningar genererade årliga intäkter för Kolmårdens djurpark på ungefär åtta miljoner kronor, har knappast förbigått någon i vårt land. Otaliga inslag i tidningar, radio och tv har gjorts i det aktuella varghägnet, alla med samma underliggande budskap: vargar är ofarliga, och den som säger något annat är en bakåtsträvare som inte fattat någonting.

 

Kända ansikten

Lars Berge. Foto: Johanna Hanno

Kung Carl XVI Gustaf har besökt de här vargarna, liksom Zlatan Ibrahimovic, Mikael Persbrandt – och en lång rad andra personer i den svenska offentligheten. Alla har de med sin närvaro legitimerat Kolmårdens idé om ”socialiserade vargar”, och därmed bidragit till att sprida bilden om vargens ofarlighet.

Lars Berges reportagebok ger en nyttig inblick i vilken roll svenska djurparker – Kolmården i synnerhet – spelat i vargfrågan under de senaste decennierna.

Det är en historia om hur ändamålen tilläts helga medlen, och där priset blev högsta tänkbara: ett människoliv.

Vargattacken är en riktig bladvändare som i förstone tycks handla om vargar, men är i grund och botten en berättelse om ett annat däggdjur och dess inneboende drivkrafter – människan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay