lördag 4 maj

Hund

”Jakt på enstaka vargar är verkningslöst”

Det finns inga speciella vargar som är mer benägna att döda hundar och tamboskap än andra vargar. Det anser Jens Karlsson vid Viltskadecenter.
Jag tycker man bråkar om fel saker när man vill ha till skyddsjakt på enstaka individer. Det måste till en plan med riktad avskjutning i flera år om problemen ska minska inom de vargtätaste områdena, säger han.

Det framförs ofta att vissa vargar är mer benägna att döda jakthundar än andra vargar. Men det finns inga forskningsdata som ger stöd åt den uppfattningen.

All forskning i världen visar tvärt om på det motsatta. Alla vargar är lika benägna att döda hundar och andra tamdjur, säger Jens Karlsson.

Bara i ett enda fall, från Estland, kan man med fog prata om problemindivider. Där dödade två vargar 60 hundar på ett par säsonger. Det normala i Estland är att noll till tio hundar dödas per år i ett vargrevir. När de två vargarna sedan sköts minskade antalet vargdödade hundar i området, fortsätter han.

 

Återetablering inom sex månader

Jens Karlsson anser att skyddsjakt på enstaka vargar är fullständigt verkningslöst.

I till exempel Värmland, Dalarna och Gävleborg kommer reviret att återbesättas inom sex månader, så någon enstaka skyddsjakt är inte värt att bråka om. Det är att ta för enkelt på problemet. I vargglesa län kan dock skyddsjakt på enstaka vargar såklart göra skillnad, säger han.

Om problemen med varg ska minska i Mellansverige måste det enligt Jens Karlsson till en plan med riktad vargavskjutning inom ett större område under flera års tid.

Till exempel skulle man kanske bestämma att ett område ska vara vargfritt i fem år och sedan ihålligt skjuta vargarna som finns där, föreslår Jens Karlsson.

Men så ser verkligheten som bekant inte ut idag. Så tills vidare gäller det att skydda sin hund på bästa sätt. Tyvärr är dock inget till buds stående skydd särskilt effektivt.

Det finns ett par västar som kanske kan avskräcka vargar när de attackerar hundar.

 

Spikband eller krydda

En väst har ett spikband på ryggen, i den andra västen utsöndras en mycket stark krydda när vargen biter.

Att bara använda skyddsväst är däremot i det närmaste verkningslöst. Detta eftersom trycket från vargens käkar räcker för att döda en hund. Det spelar alltså ingen roll att inte tänderna kan tränga in i hundens kropp.

Skyddsvästarna måste vara kompletterade med något som avskräcker vargen och får den att avbryta attacken. Det är det enda som kan fungera.

 

Inget dokumenterat fall

Det finns dock ännu inget säkert dokumenterat fall där en rovdjursväst räddat livet på en hund vid en vargattack. 

Jag hoppas att en privatperson inom kort kan få fram en väst som vi vet verkligen fungerar. Annars måste vi få till exempel Chalmers eller KTH att titta på den här saken.

Det kan inte vara omöjligt att få fram ett hjälpmedel som skyddar hundarna.
Vargpinglor har tidigare förts fram som ett tänkbart skydd. Flera jakthundar har dock dödats när de använt pinglor så det är högst oklart om pinglornas ger något skydd.

Det har också experimenterats med olika dofter på hundarna. Allt från parfym till att pinka på hunden innan jakt har testats. Men det finns inget som tyder på att det skulle hjälpa, säger Jens Karlsson.

Skadeförebyggande åtgärder som enligt Jens Karlsson kan minska risken för att jakthundar attackeras av varg:  
SMS-kedjor som ger information när varg eller vargspår observeras.
Skyddsväst med avskräckande rovdjursskydd som stålpiggar eller stark krydda.
Avspårning innan jakt. Om det är möjligt.
Vargpingla.
Bra inkallning på hunden.
En bra hundpejl som visar var hunden är.


Det är tveksamt om vargpinglan ger jakthundar något som helst skydd mot vargattacker. Detta eftersom flera hundar dödats av varg, trots att de burit vargpinglor. Foto: Olle Olsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.