tisdag 28 maj

Hund

En av de studerade egenskaperna som har minst samband med hundras, är benägenheten att reagera aggressivt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Större skillnader i beteende mellan individer än hundraser

I en amerikansk undersökning har forskare undersökt hur ägare till 18.385 hundar, varav hälften renrasiga, upplever hundarnas beteenden. Drygt 2.000 av hundarna har också dna-testats.

I genomsnitt kan bara knappt tio procent av hundars olika beteenden kan härledas till ras, visar undersökningen. Resten beror på andra faktorer, som miljön hundarna lever i.

Anledningen till att gränserna suddats ut mellan rasers olika beteenden, anser forskarna beror på att aveln de senaste cirka 160 åren har fokuserat mer på utseende än funktion.

 

Egenskaper

Deras forskning har dock fokuserat på vardagsbeteenden, inte på funktionella beteenden och egenskaper som till exempel jakthundar har.

Man har tittat på hur sociala och kontaktsökande hundarna är med människor och andra hundar, deras impulskontroll, lek med föremål, hur lätta de är att träna, deras rädsla och aggressivitet.

 

Publicering

Studien har publicerats av den vetenskapliga tidskriften Science.

En längre artikel om undersökningen har publicerats på dn.se.

Där kommenterar Elinor Karlsson, en av forskarna:

– Beteenden är enormt komplexa rent genetiskt, där flera olika gener påverkar varandra. Så för att behålla ett starkt beteende i en ras måste man aktivt avla på det i varje generation, annars försvinner det, säger Elinor Karlsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.