fredag 14 juni

Hund

Specialklubben för skällande fågelhundar svarar på Svensk Jakts enkät.

Specialklubben för skällande fågelhundar svarar på Svensk Jakts enkät. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fågelhundsklubb om förslag på vargvästar: ”Ska inte vara ett krav”

Specialklubben för skällande fågelhundar anser att hund som blir attackerad ska kunna vara tillräckligt skäl för skyddsjakt – att de har skyddsväst eller inte bör inte spela någon roll. Det uppger Torleif Eriksson, ordförande i Specialklubben för skällande fågelhundar.

Det finns i nuläget ingen kunskap om vargvästarna har någon avskräckande effekt när en varg är i färd med att angripa en hund. Hur ser din klubb på att Viltskadecenter på detta sätt vill tvinga fram att fler hundar bär västarna för att snabbare samla på sig erfarenheter?

– Frågan är viktig och alla hundägare ser väl positivt på att skydda sina hundar. Om eller hur vargvästen har en avskräckande eller skyddande funktion behöver undersökas. Men som tidigare svar anser vi inte att väst ska vara ett krav för att en vargattack på hund ska inkluderas i beslut kring skyddsjakt.

Vilka erfarenheter finns av att använda vargvästar med stål på hundarna inom din klubb. Kan hundarna använda västarna utan att öka risken för andra skador?

– Föreningens bedömning är att vi som jagar med skällande fågelhundar har begränsad erfarenhet att använda vargvästar med stål. Finsk spets och norrbottenspets är storleksmässigt mindre raser och en sådan väst kan sannolikt hindra hundens rörelsemönster.

Fakta – SSF

Specialklubben för skällande fågelhundar, SSF, har cirka 2 000 medlemmar.

Viltskadecenter skriver i sitt förslag till Naturvårdsverket att man inte har kompetens att åstadkomma en formulering som täcker alla relevanta delar av jakthundsanvändning.

Har din klubb tillfrågats eller på något annat sätt varit involverad i arbetet att ta fram förslaget på de nya skyddsjaktskriterierna på varg som attackerar hundar?

– SSF har inte tillfrågats eller varit inblandad i förslaget till nya skyddsjaktskriterier, berättar Torleif Eriksson, ordförande i Specialklubben för skällande fågelhundar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.