Skyddsjakten på totalt 24 älgar i två viltvårdsområden i Västerbotten får fortsätta. Naturvårdsverket avvisar överklagandena av länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut.

Skyddsjakten på totalt 24 älgar i två viltvårdsområden i Västerbotten får fortsätta. Naturvårdsverket avvisar överklagandena av länsstyrelsens skyddsjaktsbeslut. Foto: Kenneth Johansson

Skyddsjakten på älg fortsätter

Den hårt kritiserade skyddsjakten på älg i Västerbotten får fortsätta.
Naturvårdsverket avvisar överklagandena och menar att de som överklagat länsstyrelsens beslut om skyddsjakt inte är berörda av beslutet.

Länsstyrelsen beviljade i början av februari skyddsjakt på älg i två viltvårdsområden i Västerbotten. Det handlar om Långed och Håknäs.

Långed viltvårdsområde fick tillåtelse att skyddsjaga tio älgkalvar och fyra vuxna djur, varav skyddsjakten på vuxna djur helst skulle inriktas mot tjurar.

 

Skötselområde ville stoppa jakt

Beslutet överklagades av ett älgskötselområde. Men Naturvårdsverket menar att den som överklagat inte berörs av länsstyrelsens beslut på ett sånt sätt att man har rätt att överklaga.

Överklagan avvisas därför.

Älgskötselområdet är av en annan uppfattning och menar att älg från deras skötselområde vandrar ner till Långed. Dessutom skriver de till Naturvårdsverket att Trafikverket stängt en viltpassage vilket medför att älgarna blivit kvar i det aktuella området där det nu bedrivs skyddsjakt.

En privatperson har också överklagat skyddsjakten i Långed och där avvisar Naturvårdsverket överklagan med samma motivering som till älgskötselområdet.

 

Avslår överklagan

Även skyddsjakten i Håknäs där åtta kalvar och två vuxna älgar får skyddsjagas har överklagats av samma älgskötselområde som i fallet med Långed.

Och Naturvårdsverket ger samma svar: älgskötselområdet har inte rätt överklaga beslutet eftersom det inte berörs av skyddsjakten.

Skyddsjakten får bedrivas fram till sista februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev