Snödjupet gör att älgen har det förhållandevis tufft just nu. I Västerbotten riktar jägare skarp kritik mot den jakt som bedrivits i januari och även mot den beviljade skyddsjakten i Nordmalingområdet. Snart kommer det hållas krismöten i frågan om vinterjakt på älg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Protester mot skyddsjakt på älg

Två viltvårdsområden i Västerbotten har blivit beviljade skyddsjakt på älg av länsstyrelsen.
Något som fått jägare att protestera. Samtidigt kommer flera krismöten att hållas med anledning av vinterns älgjakt i Västerbottens inland.
– Vi kommer ha möten med både länsstyrelsen och skogsbolagen, säger Hans Eliasson, vice ordförande i Jägareförbundet Västerbotten.

Älgjakten och älgförvaltningen i Västerbotten skapar het debatt. Det började med skarp kritik mot älgjakten som bedrivits under vintern, fram till sista januari. Något som Svensk Jakt rapporterat om. Kritikerna menar att jakten är oetisk, speciellt med tanke på det höga snödjupet och att korna bär foster. Skogsbolagen försvarar jakten med att betesskadorna är omfattande och att trafikolyckorna ökat.

Styrelsen för Jägareförbundet Västerbotten hade i dag möte där frågan om vinterjakt diskuterades. Inom kort kommer länsföreningen gå ut med en debattartikel i frågan.

 

Möten med bolagen

I förra veckan hölls ett möte mellan representanter från bland annat länsföreningen och de olika kretsarna. Dessutom kommer representanter från länsföreningen ha möte med både länsstyrelsen och skogsbolagen den 19 och 20 februari.

Det är främst älgjakten under december och januari som ifrågasatts från jägarhåll. Detta i kombination med avlysningsjakt och slopade fällavgifter från skogsbolagens sida för att få fler jägare att jaga älg.

– Jakten är oetisk med tanke på snödjupet. Korna som bär foster men även fjolårskalvarna har det jobbigt. Skogsbolagen säger att jakten varit skonsam och att man gått försiktigt fram med skidor. Men kalvarna har det ändå tufft. Djuren lider. Samtidigt kan jag förstå att betestrycket blir högt när snödjupet gör att man får ansamlingar av älgar i vissa områden, säger Hans Eliasson, vice ordförande för Jägareförbundet Västerbotten.

 

Flera hundra procent

Hans Eliasson, vice ordförande Jägareförbundet Västerbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Han berättar att vissa jaktlag, främst i Lycksele och Örträsk skjutit mycket älg.

– Ett jaktlag hade en tilldelning på åtta vuxna och åtta kalvar. De sköt fullt och eftersom det är avlysningsjakt kunde de skjuta ännu fler älgar eftersom det fanns kvar i potten. Nyttjandegraden blev flera hundra procent, säger Hans Eliasson.

Han menar att det måste till ett bättre samtalsklimat mellan markägare och jägare, att det så kallade handslaget anammas på regional och lokal nivå.

 

Starkt kritiska

– Sammanfattningsvis så är Jägareförbundet Västerbotten starkt kritisk till den älgjakt som bedrivits i vinter, säger Hans Eliasson.

– Fyra jaktlag i Örträsk sköt totalt 85 älgar efter årsskiftet. Det är fruktansvärt. Det är många som tycker det här är helt fel. Det är ingen jakt utan avlivning. Den djupa snön gör att älgarna går fram mot vägarna och där skjuts de, säger jägaren och markägaren Ulf Rubinsson, Betsele.

Det har även förekommit uppgifter om polisanmälningar rörande jakt från skoter och bil i Västerbotten, berättar Ulf Rubinsson.

– Älgförvaltningen har spårat ur. De förslag vi kommer med på möten och samråd ratas av skogsbruket. Jag hoppas skogsbruket börjar lyssna på oss, säger Ulf Rubinsson som jagar inom Öråns älgskötselområde som är 122.000 hektar stort.

 

Skyddsjakt

Nyligen beslutade även länsstyrelsen om skyddsjakt på älg i Nordmaling. Två viltvårdsområden har fått tillstånd att skjuta totalt 24 älgar, något som fått andra jägare att protestera.

– Vi är cirka 20 jaktlag som skrivit under en protestskrivelse mot skyddsjakten. Älgarna kan knappt röra sig i den meterdjupa snön och hindras effektivt att undkomma av älgstängsel vid E4 och Öreälven, säger Jan Engman, ordförande i Ängersjö jaktklubb till Västerbottens-Kuriren.

Enligt länsstyrelsen är skyddsjakten till för att begränsa betesskador eftersom det är stora ansamlingar av älg i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev