Naturvårdsverket ger klartecken till vårjakt på älg i Västerbotten. Även dräktiga kor kan skjutas enligt skyddsjaktbeslutet. Foto: Kenneth Johansson

Vårlig skyddsjakt på älg i Västerbotten

Naturvårdsverket säger ja till skyddsjakt på älg i Västerbotten ända fram till 8 april.
Dessutom menar myndigheten att det inte bör finnas några begränsningar att fälla hondjur.
KG Abramsson, ordförande för Jägareförbundet i Västerbotten, tycker att Naturvårdsverkets beslut är både märkligt och djupt oetiskt.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 20 mars 2019 - 13:51

Holmen Skog och Sveaskog ansökte i februari om skyddsjakt på totalt 70 älgar inom fyra områden i Västerbottens inland.

Länsstyrelsen sade ja till skyddsjakt på endast 20 älgar med ett förbehåll om att skyddsjakten skulle försöka inriktas mot handjur.

Skogsbolagen överklagade länsstyrelsens beslut till Naturvårdsverket som nu kommit med ett avgörande. Myndigheten säger ja till skyddsjakt på 44 älgar och upphäver länsstyrelsens villkor vad gäller försiktighet med att skjuta hondjur. Eftersom länsstyrelsens villkor inte var bindande menar Naturvårdsverket att det är risk för sammanblandning med andra villkor som är bindande.

 

Svåra beslut

Naturvårdsverket anser vidare att det blir svårt för de som ska skyddsjaga älgarna att göra skillnad på hondjur och handjur i snabba skottsituationer, och att länsstyrelsens villkor därför i praktiken skulle försvåra skyddsjakten, likaså länsstyrelsens villkor om hur många djur som får fällas vid respektive jakttillfälle. Även detta villkor tar Naturvårdsverket bort.

Vidare menar Naturvårdsverket att i de områden där skogsbolagen ansökt om skyddsjakt är skadenivåerna på skogen oacceptabla.

Naturvårdsverket konstaterar också i sitt beslut att det inte finns någon begränsning i tid för när skyddsjakten kan bedrivas: ”Utgångspunkten är behovet av att förhindra och förebygga skador av vilt. För att klagandena ska ha möjlighet att genomföra skyddsjakten anser Naturvårdsverket att jakttiden ska förlängas.”

 

Vårjakt på älgkor

Skyddsjakten får pågå fram till och med den 8 april.

KG Abramsson, ordförande Jägareförbundet Västerbotten. Foto: Lars Nilsson

– Mycket märkligt beslut, säger KG Abramsson och fortsätter:

– Det är märkligt i flera avseenden. Naturvårdsverket ifrågasätter länsstyrelsens avsikter med att sätta upp vissa villkor för skyddsjakten. Mellan raderna är Naturvårdsverket nedlåtande gentemot länsstyrelsens beslut. Med det här beslutet blir det tydligt att Naturvårdsverket verkar ha noll förtroende  för länsstyrelsen.

KG Abramsson anser att Naturvårdsverkets resonemang i beslutet känns olustigt.

– En dräktig älgko är känslig för störning den här tiden på året med det snödjup som råder. Sedan är frågan om de här älgarna finns kvar i de aktuella områdena som skyddsjakten avser. Naturvårdsverket verkar vara helt oförstående till det oetiska med skyddsjakt den här tiden på året.

KG Abramsson anser att länsstyrelsens beslut visserligen innehöll många villkor men att de var befogade.

– Dessutom säger Naturvårdsverket i beslutet att det inte behöver tas någon hänsyn till renskötseln. Det här beslutet ökar bara motsättningarna mellan jägare och markägare men även mellan jägare och myndigheter, slutar KG Abramsson.

 

Har inte tagit ställning

Ronny Löfstrand, viltspecialist vid Sveaskog, säger att skogsbolaget ännu inte tagit ställning till om det kommer bli någon skyddsjakt.

– Än så länge har vi inte bestämt oss. Det är fler aktörer med i det här och vi behöver fundera hur vi ska göra, säger han.

När skogsbolagen fick beslutet av länsstyrelsen om att endast 20 älgar fick fällas förenat dessutom med en rad villkor valde bolagen att ställa in skyddsjakten. Och företrädare för Sveaskog, Holmen och SCA skrev sedan i ett uttalande följande:

”Vår vilja är att jakten ska bedrivas på hösten då förutsättningarna för att nå avskjutningsmålen är som bäst. Att bedriva skyddsjakt är en lokal krisåtgärd för att skydda skogliga värden och förhindra trafikolyckor med älg.”

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram