Johan Bohlin

Johan Bohlin, jägare i Enångers västra viltvårdsområde. Foto: Olle Olsson

Skogsbolag får mer jägarkritik

Premium

Det är inte bara i Västerbotten som Holmen skog sätter press på viltvårdsområden att följa avskjutningsreglerna. Även i Hälsingland har viltvårdsområden fått en motion av skogsbolaget. Jägaren Johan Bohlin är mycket kritisk till förslagen i motionen.

Som Svensk Jakt kunde berätta om för någon dag sedan har Holmen skog skickat en motion till de viltvårdsområden i Västerbotten där skogsbolaget är markägare. Men en nästan identisk motion har även skickats till andra viltvårdsområden i landet där Holmen är fastighetsägare, bland annat till Enångers västra viltvårdsområde.

Där sitter Johan Bohlin i styrelsen.

– Holmen skriver att man vill underlätta och skapa möjligheter till jakt. Det är bara löjligt av Holmen att framställa det på det sättet. Vi vet ju vad det egentligen handlar om: Holmen skog vill att vi ska skjuta mer älg. Vi måste ju vara i skogen och jaga innan vi kan avgöra om vi ska skjuta ännu mer älg, säger han.

 

Avlysningsjakt

Han anser också att motionen är ett led i att införa avlysningsjakt, rakt över från första jaktdagen.

– Det talas i motionen om vikten av att nå avskjutningsmålen. Men vi skjuter allt färre älgar och det är klart att man inte når målen då. Jag tycker inte om den här motionen, som den är formulerad. Flera av förslagen är även sådant som vi redan i dag praktiserar, bland annat det här med att ha flera utsedda jaktledare. Att sälja gästkort för älgjakt är vi inte intresserade av, säger Johan Bohlin.

 

Älgen fredlös

– I grund och botten handlar det om att skogsbruket håller på att göra älgen fredlös, att den inte har något värde. Visst förstår vi att vi inte kan släppa upp stammen som på 1980-talet, då var det för mycket älg, men i dag pekar det bara åt ett håll och det är neråt, anser Johan Bohlin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev