Skyddsjakten på älg stoppas i två områden i Nordmaling i Västerbotten. Anledningen är att andra jägare överklagat skyddsjakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skyddsjakten på älg stoppas

Skyddsjakten på älg i två områden i Nordmaling har stoppats. Ett älgskötselområde och en grupp jägare har överklagat skyddsjakten. Eftersom länsstyrelsen inte har skrivit in i beslutet att det gäller även om det överklagas, stoppas nu skyddsjakten till dess Naturvårdsverket har prövat frågan.

Som Svensk Jakt tidigare skrivit så beviljade länsstyrelsen i Västerbotten skyddsjakt på älg i Håksnäs viltvårdsområde. Där får åtta älgkavlar och två vuxna skjutas. Skyddsjakten ska i första hand riktas mot älgkalvar och vad gäller vuxna djur ”bör jakten inriktas i största möjliga mån mot tjurar”, skrev länsstyrelsen i sitt beslut.

Länsstyrelsen beviljade även skyddsjakt på tio älgkalvar och fyra vuxna inom Långeds viltvårdsområde.

Anledningen till skyddsjakten är att älgar vandrat in i områdena och fastighetsägarna är rädd för omfattande skador på växande skog.

 

Beslutet

Så här skriver länsstyrelsen i sitt beslut:

”Skyddsjakten har dock inte som huvudsyfte att reducera antalet älgar eller vara beståndsreglerande då detta ska hanteras genom ordinarie jakt. Däremot har jakten till syfte att skingra och fördela de älgar som i nuläget orsakar skador så att dessa inte uppehåller sig i ett och samma bestånd med stora skador som följd.”

Men beslutet om skyddsjakt har nu överklagats av ett angränsande älgskötselområde och ärendet kommer att gå vidare till Naturvårdsverket. I överklagan skriver företrädare för älgskötselområdet att skyddsjakten förmodligen blir resultatlös och att älgstammen kommer att minska.

 

Det etiska

Även andra jägare har överklagat skyddsjakten i ett brev till länsstyrelsen. Där tar man bland annat upp frågan om det etiska i att jaga älg i så högt snödjup.

– Motivet till att jakten är stoppad är att besluten är överklagade och måste prövas av överprövande instans. Vanligtvis hänvisar vi till paragraf 59 i Jaktförordningen och skriver in att beslutet gäller även om det överklagas. I detta fall har det inte gjorts och då gäller inte beslutet nu när det blivit överklagat. Vi får vänta på besked från naturvårdsverket, säger Erik Lindberg, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Västerbotten.

 

Märkt ko

På frågan hur många älgar som hittills skjutits under skyddsjakten svarar han:

–  Jag har inte fått någon exakt rapport mer än att Långed har skjutit tre älgar, två kalvar och en ko. Älgkon ska enligt uppgift vara en märkt ko från projektet Beyond moose.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev