En 29-årig man häktades under helgen på sannolika skäl misstänkt för vapenbrott, kopplat till kriminella personer i södra Sverige. Foto: Jan Henricson

En 29-årig man häktades under helgen på sannolika skäl misstänkt för vapenbrott, kopplat till kriminella personer i södra Sverige. Foto: Jan Henricson

Häktad för utlåning av jaktvapen till kriminella

En 29-årig man greps förra veckan och häktades under helgen av Malmö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Mannen har enligt uppgift mot betalning lånat ut jaktvapen och pistoler till kriminella personer för övningsskytte.

Enligt Sydsvenskan har 29-åringen haft tillgång till flera skjutvapen. Han har enligt tidningen egna vapen och vapenlicenser. Det finns också misstankar om att han haft tillgång till fler skjutvapen, som han lånat av olika vapenhandlare i södra Sverige.

 

Häktades på sannolika skäl

Mannen och ytterligare tre personer greps förra onsdagen. Två av de gripna är legala vapenhandlare i Skåne. Alla utom den 29-årige mannen släpptes efter lördagens häktningsförhandling.

Mannen är enligt Sydsvenskan misstänkt för olaglig hantering av lagliga vapen i samband med övningsskytte. Bland annat finns det uppgifter om att mannen låtit kriminella öva skytte mot betalning.

 

Polisens spaning gav resultat

En verksamhet som enligt Sydsvenskan kartlagts av polisens spanare.

Mannens försvarare advokat Lars Edman säger i en kommentar till tidningen att det hela handlar om en formalitet och en tolkning av vapenlagen, där försvaret och åklagaren inte gör samma bedömning.

 

Vapenlagen tydlig

Av vapenlagens delar som reglerar hur man får låna och använda vapen framgår att man inte får låna ut vapen om det kan antas att vapnet missbrukas.

Att låna ut vapen till kriminella för att träna skytte kan av åklagaren anses som missbruk och ett brott mot vapenlagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev