En 29-årig man från södra Sverige dömdes av tingsrätten för vapenbrott. Nu frias mannen helt av hovrätten över Skåne och Blekinge. Foto: Mostphotos

Dömd för vapenbrott frias av hovrätt

I januari greps en 29-årig man från södra Sverige, misstänkt för grovt vapenbrott i samband med att han lånat ut vapen under olika events, där han också tog betalt. Tingsrätten dömde senare mannen till fängelsestraff och förverkade tre vapen. Hovrätten över Skåne och Blekinge gör nu en helt annan bedömning.

Boo Westlund Publicerad 3 december 2018 - 12:32

Den 29-årige mannen dömdes under våren av tingsrätten i Malmö till fyra månaders fängelse för vapenbrott. Han hade vid ett antal tillfällen lånat vapen av en vapenhandlare för att genomföra olika events, där han själv eller någon från vapenbutiken agerade skjutledare och instruktör.

Flera av de vapen som lånades av vapenhandlare ägdes i själva verket av 29-åringen, men han hade inte sökt licens på dem.

 

Använde lånelicens

Istället fanns de förvarade hos vapenhandlare där 29-åringen utnyttjade möjligheten att få en lånelicens under kortare perioder.

Två vapenhandlare som varit delaktiga i hanteringen frikändes redan i tingsrätten, och nu frikänner hovrätten också 29-åringen. Hovrätten har dessutom i sin dom beslutat att häva tingsrättens beslut om att förverka tre vapen.

Att mannen tog betalt för att provskjuta vapen ryms enligt hovrätten inom det lagstadgade begreppet provskjutning.

 

Hovrättens tolkning

Hovrätten resonerar i sin dom att 29-åringens koncept är unikt i sitt slag, och knappast något som lagstiftaren förutsåg. Trots det bryter inte verksamheten och hanteringen av lånade vapen mot vapenlagen eller vapenförordningen.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram