Norska Rovdata har via hemsidan gjort det möjligt att följa vinterns inventering av varg. Foto: Olle Olsson

Inventeringen av norska vargar offentlig

Norska Rovdata som övervakar alla vargar i Norge öppnar upp delar av sina register för allmänheten. Via hemsidan är det nu möjligt att följa alla under året inventerade vargar, se släktskap, födelserevir och nuvarande status. Den så kallade ”ulvetelleren” på hemsidan uppdateras löpande.

Alla DNA-prov som samlas in och analyseras i Norge hamnar i Rovdatas register. Inventeringsperioden pågår i Norge som i Sverige från den 1 oktober till den 31 mars, och nu kan alla gå in på Rovdatas hemsida och klicka sig fram bland analysresultat och kartbilder över fyndplatser och revir.

 

39 vargar i sju revir

Sex veckor in i vinterns inventeringsperiod har 39 vargar kartlagts. Några är redan skjutna under pågående licensjakt, och i Julussareviret har en parning mellan far och dotter resulterat i valpar. Tre av valparna finns med i DNA-registret. Sju vargrevir finns med i kartläggningen som nu redovisas. De kända reviren är Osdalen, Julussa, Letjenna, Kynna, Hoböl, Slettås och ett nytt revir i Elverum och Våler.

Nu närmar sig också vintern allt mer och den senaste tidens snöfall har gett ny information och flera spillningsprov.

– Med ulvetelleren utvidgar vi vår service till allmänheten. Vi kommer fortlöpande att uppdatera sidan efter hand som analyserna blir klara, säger Jonas Kindberg, verksamhetsansvarig vid Rovdata.

 

Öppenhet och transparens

Norska myndigheter ser det som mycket viktigt att öppet visa var det samlats in prover från varg, för att också ha möjlighet att öka intensiteten i områden där provtagningen inte gett samma resultat.

Vintern 2016-2017 registrerades det 54-56 vargar som uppehöll sig helt i Norge, och 51-56 vargar i revir som låg på gränsen mellan Sverige och Norge. Totalt i Skandinavien DNA-registrerades 401 vargar under förra vintern.

Vargövervakningen i Norge

Rovdata ansvarar för övervakningen på uppdrag av SNO, Statens naturoppsyn. Det sker i samarbete med Högskolan i Innlandet. Insamlade spillningsprover analyseras av NINA, Norsk institutt for naturforskning. Slutrapporten görs i samarbete med Viltskadecenter i Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev