Viltskadecenter koordinerar och följer länens arbete med inventeringar av stora rovdjur.

Varginventering: från ”ingen aning” till glasklara siffror

På tisdagen sade sig Viltskadecenter inte känna till resultatet från den genomförda spillningsinventeringen av varg.
På onsdagen presenterades resultatet av Naturvårdsverket – med siffror de fått från Viltskadecenter.

Den senaste inventeringsperioden för vargspillning löpte ut den sista april. På tisdagen, den 26 september, frågade Svensk Jakt tre företrädare för Viltskadecenter hur många vargar som utifrån denna inventering identifierats med hjälp av DNA.

Redaktionen hade fått uppgifter om att 430 vargar identifierats och ville därför få klarhet i huruvida den uppgiften stämde eller inte. Viltskadecenter sammanställer inventeringarna av de stora rovdjuren i Sverige och Norge.

 

˝Ingen aning”

I ett mejlsvar till redaktionen skrev Jens Frank vid Viltskadecenter att man ännu inte gjort någon sammanställning av materialet, men att en sådan kan komma nästa vecka.

”Vad gäller siffran 430 individer så kan jag inte heller säga vare sig bu eller bä. Innan vi har gått igenom data så har jag/vi kort sagt ingen aning”, skrev Jens Frank i sitt mejl till Svensk Jakt på tisdagen.

 

401 vargar

Det hann dock inte ens gå 24 timmar innan svaret på frågan kom – från Naturvårdsverket.

I dag offentliggjorde verket hur många vargar som identifierats. Siffran 430 som Svensk Jakt-redaktionen hade stämde inte. Däremot har 401 vargar identifierats med hjälp av DNA under reproduktionsåret 1 maj 2016–30 april 2017.

 

Svensk Jakt har sedan uppgifterna från Naturvårdsverket blivit kända frågat Viltskadecenter via e-post hur det kan komma sig att Viltskadecenter inte kände till detta i går?

Inga Ängsteg. Foto: Jan Henricson

– Jag har stor förståelse för din fråga och din undran och jag har ingen egentlig förklaring till varför du inte fått svar tidigare, annat än det svar som Linn (Svensson, redaktionens anmärkning) och Jens Frank gett och det är naturligtvis sant, skriver Viltskadecenters verksamhetschef Inga Ängsteg i ett mejlsvar.

 

”Utbildar och informerar”

På sin webbplats beskriver Viltskadecenter sig själva som ett ”Nationellt centrum för kunskap om vilt, viltskador och samhälle. Vi forskar, utvecklar, utbildar och informerar. Vårt mål är att begränsa skador och konflikter som orsakas av fredade viltarter, framför allt stora rovdjur och betande fåglar. Vi samverkar med flera myndigheter och organisationer.”

Viltskadecenters uppdragsgivare är Miljødirektoratet i Norge samt Naturvårdsverket i Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev