Enligt senaste årets varginventering har popiulationen minskat. Foto: Fredric Sommer/Mostphotos, SLU

Naturvårdsverket: Vargstammen har minskat i hela landet

Den senaste varginventeringen är nu fastställd och populationen backar både i Mellan- och Sydsverige. Totalt finns det enligt Naturvårdsverket cirka 375 vargar i landet.

Det är inventeringsresultatet för perioden 2023/2024 (inventeringsperiod 1 oktober 2023–31 mars 2024) som nu fastställts av Naturvårdsverket. Den skandinaviska vargstammen beräknas till 440 vargar, varav 375 i Sverige.

Fördelningen i landet ligger på 295 vargar i mellersta rovdjursförvaltningsområdet och 80 i det södra rovdjursförvaltningsområdet. Förra inventeringsperioden hade mellersta området cirka 350 vargar och det södra området 85 vargar.

– Vi har idag förvaltningsverktyg som skapar en funktion för att följa antalet vargar och på ett kontrollerat sätt påverka utvecklingen i riktning mot de beslutade politiska målen. Vinterns inventering visade att vargstammen har minskat jämfört med i fjol och att etableringen i södra Sverige fortsätter, säger Mona HansErs, chef för viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett uttalande och fortsätter:
– Inom mellersta förvaltningsområdet har den geografiska fördelningen av vargstammen förändrats. Det har blivit fler revir i de sydliga länen och färre revir i de norra länen. Gävleborg hade den här vintern färre föryngringar än Skåne och det visar hur snabbt det kan ske förändringar i den skandinaviska vargstammen, förra året var situationen omvänd, säger Mona HansErs. 

Se hela inventeringsrapporten här>>

Illustration: Publikation – Beståndsstatus för stora rovdjur i Skandinavien

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev