Med en vapenamnesti våren 2018 som upptar polisens vapenhandläggares arbetstid, är risken stor att vapenhandlarnas lager åter fylls upp eftersom jägare och sportskyttar inte får sina licenser i rimlig tid. Foto: Jan Henricson

Ny vapenamnesti försenar licenser

Den vapenamnesti som planeras till våren 2018 innebär att handläggningstiderna för vapenlicenser kommer att öka jämfört med tider som är nu. De åtgärder Polismyndigheten satt in för att korta tiderna kommer att kvävas av arbetet med vapenamnestin.

De alarmerande slutsatserna för landets jägare och sportskyttar dras i den slutrapport om polisens arbete med vapenlicenser som i dagarna överlämnats till regeringen.

Efter att JO riktat omfattande och upprepad kritik mot Polisen för dess senfärdiga hantering av vapenlicenser begärde regeringen i juli 2015 att myndigheten förklarar sig och föreslår åtgärder för att korta tiderna.

 

Bekräftande rapport

En delrapport lämnades i mars förra året där Polisen beskrev vad som då genomförts och vad som planerades.

Det handlade om fler vapenhandläggare, utvecklat IT-system, digitala ansökningshandlingar, enhetliga rutiner, införande av nationell supporterfunktion samt en särskild referensgrupp på nationell nivå för att bedöma vapens lämplighet till olika ändamål.

Slutrapporten, som är underskriven av rikspolischef Dan Eliasson, bekräftar i stort sett det som lades fram i delrapporten. De flesta av åtgärderna väntas ge resultat först på några års sikt, men vissa insatser har redan haft betydelse, skriver man.

 

Positiv minister

Att sju extra handläggare tillsatts har bidragit till att den genomsnittliga tiden för ansökningar om licens för jaktvapen har minskat från cirka 20 till 3 veckor vid månadsskiftet mars-april i år på nationell basis.

Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Mattias Vepsä

I rapporten uppges vidare att medianvärdet för samtliga vapenärenden i ett nationellt perspektiv uppgår till 37 dagar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är nöjd med Polismyndighetens rapport. I ett pressmeddelande på justitiedepartementets webbplats slår han fast att utvecklingen för handläggningstiderna är positiv.

– Tillståndshanteringen ska vara snabb, effektiv och rättssäker. De åtgärder som nu genomförs kommer att medföra varaktigt kortare handläggningstider, säger Anders Ygeman i pressmeddelandet.

 

En mörk framtidsbild

Men hur länge det vara återstår att se. I rapportens avslutande del ”Framtidsutsikter och utmaningar” målar polisledningen en mörk bild av vad som kommer att inträffa i efterdyningarna till vapenamnestin som ska genomföras våren 2018. Särskilt som inga nya resurser tillförs för att hantera amnestin.

Med effekterna av amnestin 2015, som innebar att handläggningstiderna för ordinarie vapenärenden ökade markant, i färskt minne, ser man att samma sak kommer att upprepa sig:

”Den arbetsinsats som den amnestin krävde av de ordinarie handläggarna medförde att balanserna för övriga vapenärenden ökade markant. Det är bland annat de ärendebalanser som då uppstod som i stor utsträckning bidragit till att ledtiderna för vapentillstånd varit långa sedan dess.”

Därför, tror polisledningen, är det stor risk att handläggningstiderna kommer att öka igen jämfört med de tider som är nu, och att de åtgärder som lagts fram i rapporten inte kan kompensera den extra arbetsinsats som amnestin kräver.

 

Kritik från Jägareförbundet

Torbjörn Larsson, som arbetar med vapenfrågor i Svenska Jägareförbundets styrelse, ser med oro på slutsatserna polisen drar vad gäller effekterna av vapenamnestin.

Torbjörn Larsson, Svenska Jägareförbundet. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Vi kan inte acceptera att det blir sämre igen. Man ska komma ihåg att handläggningstiderna på flera håll fortfarande är alldeles för långa, och redan flaggar polisen för nya försämringar, säger han.

Torbjörn Larsson förutsätter att polisen tillsätter de resurser som behövs för att hantera både ordinarie vapenärenden samt en tillfällig vapenamnesti.

– Dessutom hoppas jag att man tar våra förslag för att korta handläggningstiderna på allvar. Det handlar bland annat om slopad licens för ljuddämpare, slopat införseltillstånd för EU-medborgare och ett smidigare förfarande vid byte av vapen inom den vapenklass man redan har licens på, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev