Arkivfoto: Olle Olsson

Arkivfoto: Olle Olsson

Debatt: ”Oro och hopp om nya fjälljaktregler”

Nu har det gått en vecka sedan regeringen presenterade sin lösning på fjälljaktfrågan och troligen kommer den inte att avvika mycket från den tidigare promemorian.

Min – och andras – kritik har varit stundtals hård över att regeringen inte gick längre i sitt beslut. Efter snart tio år och efter att ha tagit fram övertygande bevisning om att den kunde ha gått längre så är det lätt att bli besviken över att vi fortfarande står med många frågetecken.

Jag är fortfarande mycket skeptisk över hur det är tänkt att det hela ska omsättas i praktiken, samt hur olika myndigheter kommer att tolka det hela. Jag kan erkänna att denna skepsis bygger på 60 procents fakta och 40 procents oro. Oron har grund i nästan tio år med politiska turer kring fjälljakten.

Inget tvivel

Vi ska dock inte glömma en sak: Från första början har vi krävt två saker:

En återgång till rennäringsförordningens paragraf 3 till tidigare skrivning ”ska/får”. Vi har också sagt att en tillämpning av den danska modellen kan vara acceptabel. Detsamma har Svenska Jägareförbundet sagt.

I dessa krav har faktiskt regeringen gått oss tillmötes, inget tvivel om detta! Det är bra och det tackar vi för!

Vidare har vi sagt att en ändring av paragraf 3 måste kompletteras med regelverk som medger att förordningens syfte uppfylls.

Av detta har vi så långt inte sett något, då dessa anvisningar återstår att utforma.

Men såväl landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som socialdemokratiska riksdagsledamoten Isak From, och flera med dem, har sagt att ett sådant regelverk kommer att följas upp i kommande regleringsbrev/anvisningar från regeringen.

Om regeringen fullföljer de utfästelser Bucht har gett de senaste dagarna så torde allt bli riktigt bra! Om regeringen fullföljer sitt löfte om att peka med hela handen och ser till att intentionerna speglas fullt ut i anvisningarna så har berörda myndigheter inget annat val än att hitta lösningar som motsvarar de krav regeringen ställer.

Följ arbetet

Det viktiga nu är inte att titta i backspegeln. Det viktiga är att följa arbetet fram till den 1 april 2017 och på alla möjliga sätt påverka så att regeringen nu verkligen genomför de intentioner den har presenterat och uppfyller de löften den har gett oss. Innan jaktsäsongen 2017 ska det ju vara klart…

Sammanfattning: Försiktigt positiv med en lagom dos skepsis, ett delmål är nått.

Vi vet dock att det finns politiker som har arbetat hårt för att lösa frågan, bland dessa finns Socialdemokraternas jakt- och landsbygdspolitiska talesman Isak From.

Låt oss hoppas att vi kan driva på så att alla uttalade intentioner kommer att bli verklighet.

Michael Fossum med flera

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.