Debatt: ”Ny jaktreform kan hota skånska kronhjortstammen”

Naturvårdsverket har utvärderat förvaltningen av kronhjort i Sverige och kommit till slutsatsen är att helhetssyn och styrning saknas – utom i Skåne, som är ett välfungerande undantag. Därför bör Skåne undantas från förslaget att samordna kronhjorts- och älgförvaltningen, skriver företrädare för fyra naturorganisationer i Skåne.

På regeringens uppdrag har Naturvårdsverket tagit fram förslag som ska förhindra att kronhjortarna blir för många och därmed minska skador på skog och gröda. I en rapport till regeringen föreslår Naturvårdsverket att kronhjort så långt möjligt ska förvaltas tillsammans med älg.
Bakgrunden är att myndigheten konstaterat brister i den nuvarande förvaltningen, såsom otillräcklig kunskap om antalet hjortar och stammens utbredning.
Samtidigt konstaterar Naturvårdsverket att förvaltningssystemet i Skåne utgör ett välfungerande undantag, och skriver: ”Naturvårdsverket anser därför att Skåne kan ha kvar sin nuvarande förvaltningsmodell och att ovan föreslagna förändringar i första hand bör ske i övriga landet.”

Unikt system i Skåne
I dag har Skåne en särskilt skyddsvärd och livskraftig kronhjortsstam, som vuxit kontrollerat tack vare myndigheters, markägares, jägares och naturskyddsorganisationers engagemang. Skåne har sedan år 1987 ett för Sverige unikt system med licensjakt på kronhjort, som tar hänsyn till kronhjortens ekologi. Detta är centralt, både ur ett naturvårds- och ett bevarandeperspektiv.
Vi välkomnar därför myndighetens tydliga konstaterande, men vi ser samtidigt risker med de vaga formuleringarna ”kan”, ”i första hand” och ”bör”. Den enda rimliga slutsatsen är att Skåne ska ha kvar sin nuvarande förvaltningsmodell. Punkt. Den skånska kronhjorten är en nationell angelägenhet.

God förvaltning
Kronhjorten invandrade till Sverige efter den senaste istiden. Ett tag fanns den naturligt ända upp till Mälardalen, men sedan trängdes den successivt undan och år 1907 var den samlade svenska kronhjortstammen reducerad till ett 50-tal djur i Skåne.
Skånska markägare som vill jaga kronhjort söker i dag en jaktlicens som handläggs av länsstyrelsens Kronhjortsgrupp. Baserat på årliga inventeringar av stammen bestäms hur många djur av olika ålder och kön som får fällas. Tidigare var bristen på fullvuxna handjur stor. Genom en god förvaltning har Skåne i dag en stam med jämn könsfördelning och över tio procent fullvuxna handjur.

Extra skyddsvärd
Den ursprungliga svenska kronhjorten finns bara kvar i södra Skåne och står med på rödlistan över hotade arter. Orsaken är att den är mycket känslig för ett felaktigt eller för högt jakttryck. I så gott som alla bestånd utom det skånska har kronhjortarna annat ursprung eller inblandning av andra arter. Därför anses kronhjorten i Skåne extra skyddsvärd.
Av erfarenhet vet vi att det finns krafter som verkar för en friare jakt på kronhjort även i Skåne. Men skulle man låta älgjakten stå modell för jakt på kronhjort i Skåne kan den livskraftiga stam som det tagit decennier av kunskapsuppbyggnad och reglerad licensjakt att skapa raseras på ett par jaktsäsonger.
Vi uppmanar därför regeringen att ta Naturvårdsverkets rekommendation på största allvar – undanta Skåne från den nya jaktreform som föreslås för kronhjorten!

Rikard Lehmann, ordf Naturskyddsföreningen i Skåne
Stefan Brandt, ordf Stiftelsen Skånska Landskap
Gunnar Jönsson, ordf Romeleås- och sjölandskapskommitté
Bengt Dahlvig, ordf Svenska Turistföreningen, Skånekretsen sydväst

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.