Debatt: ”Vapensäkerhet ska nå svensk nivå”

Christoffer Fjellner och Sten Bergheden attackerar Miljöpartiet i debattartikeln Miljöpartiet motarbetar regeringens vapenlinje. Fjellner och Bergheden skriver att det är hög tid att sluta upp med käbblet kring vapendirektivet – för att i nästa andetag lägga all sin kraft på just käbbel.

Istället för att ta chansen att visa på sina sakpolitiska ståndpunkter väljer moderaterna att i debattartikeln hänga ut Miljöpartiet och ta ner nivån i en redan känsloladdad diskussion. Det är synd, eftersom vapendirektivet är en både viktig och aktuell fråga som förtjänar en riktig diskussion.
Moderaterna efterfrågar en enad front mot kommissionens förslag men det är ett slag i luften. Förändringar är på väg och det handlar inte om ett enkelt ja eller nej till kommissionens samlade förslag.
Det handlar om vilket innehåll vi vill att förslaget ska ha – och Moderaterna har själva ställt sig bakom de stora delarna av förslaget i riksdagens justitieutskott.

Stöttar regeringen
Som miljöpartistisk Europaparlamentariker och ansvarig ledamot för ett yttrande i frågan har även jag i allt väsentligt stöttat regeringens linje.
Precis som regeringen ser jag behovet av striktare gemensamma regler kring deaktivering av skjutvapen. Medan vi i Sverige ser till att ett deaktiverat vapen verkligen är permanent deaktiverat och därmed obrukbart, har det visat sig att i andra länder så brister rutinerna.
Vapen som deaktiverats har sålts vidare, återaktiverats och använts i brottsliga syften.
Liksom regeringen ser jag också behovet av bättre märkning och spårbarhet av vapen. Det räcker inte att bara märka en vital del av vapnet när delar är enkla att köpa och byta ut.
Jag delar regeringens uppfattning att det behövs ett utlökat och formaliserat informationsutbyte mellan EU:s medlemsstater. Det är inte hållbart att säkerheten i de länder som sköter sin kontroll undergrävs av de länder som inte gör det.
Regeringen ifrågasätter kommissionens förslag på totalförbud av alla halvautomatiska vapen som ser ut som automatiska. Jag är av samma uppfattning.

Psyktester krävs
Kommissionen föreslår också obligatoriska läkarundersökningar inför licensgivning. Det är en självklarhet i flera länder, men i Sverige finns inga formella undersökningar, vare sig medicinska eller psykologiska.
Det svenska systemet med kontinuerlig rapportering har också efter utvärdering dömts ut av polisen, av läkarna och också den förra alliansregeringen.
Här föreslår jag därför en medelväg med ett lämplighetstest som kan bygga på de metoder enskilda länder redan har men som också innefattar någon form av bedömning av en persons fysiska och psykiska tillstånd.

Licens för magasin
Ett annat problem som jag ser det är den obefintliga kontrollen av magasin, och högkapacitetsmagasin i synnerhet. I dag krävs varken en giltig vapenlicens för att få köpa magasin eller ett giltigt skäl för att köpa stora magasin. Det är orimligt och behöver regleras bättre.
Jag för mer än gärna en konstruktiv diskussion om dessa förslag och andra. Mitt mål är att vi ska kunna öka medborgarnas säkerhet och hindra legala vapen i Europa att hamna i kriminella händer utan att det ska drabba jägare eller sportskyttar i onödan.
Jag är övertygad om att partigrupperna i Europaparlamentet liksom i riksdagen ska kunna hitta fungerande kompromisser för det.
Bodil Valero (MP)
Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.