Arbetet med nya jakttider har börjat – jägare får säga sitt i stor enkät
Svenska Jägareförbundet har inlett sitt arbete inför nästa jakttidsbeslut, med en enkät där jägare kan besvara en mängd frågor om deras syn på jakttider och vilka arter som kan jagas. De nya jakttiderna börjar gälla från jaktåret 2026–2027.
Jakttider engagerar. Inget är enklare än att i jägarkretsar starta en diskussion om när och hur älg, rådjur, hare, ripa och ejder ska jagas.
Nu har Svenska Jägareförbundet, som är en tung instans i sammanhanget, inlett sitt arbete för att komma väl förberedda när den så kallade jakttidsberedningen sätter i gång sitt arbete.
Denna beredning, som är ett stöd till Naturvårdsverket – som i sin tur lägger ett jakttidsförslag till regeringen att besluta om – består av representanter för jägarorganisationerna, Naturskyddsföreningen, länsstyrelserna, skogsnäringen och Birdlife.
Hoppas på delaktighet
Jägareförbundet har tillsatt en arbetsgrupp som leds av styrelseledamoten Linda Mattisson Olsson och med två förtroendevalda från respektive region. Från personalen deltar biträdande riksjaktvårdskonsulent Anders Nilsson.
Arbetet inleds nu med att inhämta synpunkter från medlemmar genom utskick till länsföreningar och kretsar. Men jägarna i stort – både medlemmar och icke medlemmar – får från och med i dag möjlighet att tycka till om jakttiderna.
– Vi hoppas på stor delaktighet och tror att det blir så också, eftersom jakttiderna är en fråga som engagerar, säger Linda Mattisson Olsson till Svensk Jakt.
Enkät med fritext
Genom att klicka här länkas du till en omfattande enkät som består av ett stort antal riktade frågor, men som också ger möjlighet för den enskilde jägaren att i fritext utveckla sina tankar om vilka arter som kan jagas och jakttiderna på dessa.
En notering i sammanhanget är att fråga 14 måste besvaras för att komma vidare i enkäten.
Enklare nu
Trots att det dröjer ett och ett halvt år innan de nya jakttiderna börjar gälla, är det en förhållandevis snabb process som nu måste genomföras. Enkäten är öppen att besvara till den 20 januari. Samma tidsfönster gäller för synpunkter som lämnas av länsföreningar och kretsar.
De nya jakttiderna tas fram i en process som är enklare än förra gången det begav sig, då nya jakttider började gälla från och med jaktåret 2021–2022. Utgångspunkten är att dagens jakttider blir oförändrade, såvida inga förändringar föreslås.
Kort tid
Samtidigt ställer detta större krav på jägarnas organisationer, eftersom Naturvårdsverket har aviserat att man endast kommer att ta hänsyn till förslag som framförs genom beredningsgruppen.
Förslagen måste också ha lagts innan den sista februari. Inspel som görs efter detta datum kommer inte att behandlas i den fortsatta processen.
– Det här innebär att vi har kort tid på oss. Synpunkter från länsföreningar och kretsar och enkätsvaren måste ha kommit till vår arbetsgrupp senast den 20 januari. Efter det blir det inte möjligt att föreslå några förändringar av jakttiderna, säger Linda Mattisson Olsson.
Efter detta datum ska arbetsgruppen sammanställa förslag och synpunkter, med avsikten att lägga fram ett förslag till nya jakttider och jakt på nya arter inför Jägareförbundets ordförandekonferens som hålls i februari.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.