Källa till Svensk Jakt: Förhandlingar om att lägga ner utredningen om fjälljakten

Samebyarna ska äga rätten till jakten och fisket i framtiden. Det innebär att merparten av samerna, andra minoriteter och övrig befolkning ställs utanför. Det föreslår Renmarkskommitténs ordförande i ett utkast till ny renmarkslag. Men nu förs intensiva politiska förhandlingar om att lägga ner den del av utredningen som rör jakten och fisket.

I dag och i morgon träffas Renmarkskommittén för att bland annat diskutera det förslag som kommitténs ordförande Eric M Runessons knåpat ihop. Det handlar om ett utkast till en ny renmarkslag.

Som Svensk Jakt tidigare kunnat rapportera innebär förslaget att samebyarna, eller renskötselrättsföreningarna, som Runesson vill kalla dem, kommer att äga rättigheterna över jakten och fisket. Samer som står utanför dessa föreningar, samt andra minoriteter såsom tornedalingar, kväner och lantalaiset samt övrig befolkning, kommer inte ha någon jakt- och fiskerätt på statens mark. Alltså ingen möjlighet att via staten lösa ett jakt- eller fiskekort.

Intensiva förhandlingar

Enligt vad Svensk Jakt erfar förs nu intensiva förhandlingar, styrda av Regeringskansliet, om att lägga ner den del av Renmarkskommitténs utredning som handlar om jakten och fisket. Däremot väntas kommittén bland annat fortsätta utreda hur samebyarna bör vara organiserade.

Så här sa Isak From (S), ledamot i Renmarkskommittén, nyligen till Svensk Jakt:

– Vi har ställt oss frågan om det överhuvudtaget går att fortsätta utreda frågor som rör jakt, fiske och upplåtelser nu när förutsättningarna förändras drastiskt i och med att vi har fem samebyar som befinner sig i juridiska processer.

Enligt en källa med god insyn i Regeringskansliet pågår där nu förhandlingar om Renmarkskommittén och dess framtid. Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna är inne på linjen att lägga ner Renmarkskommittén, alternativt att lägga ner utredningen om jakten och fisket.

De tre partierna ser nu alltså ut att få stöd av Socialdemokraterna på den punkten. Men Liberalerna, som sitter med i regeringen, stretar emot, enligt Svensk Jakts källor.

Ingen intervju

Liberalerna lämnade heller inte in någon reservation mot kommitténs delbetänkande, när det levererades sommaren 2023. Något som övriga Tidöpartier gjorde.

Liberalernas ledamot i Renmarkskommittén, Jakob Olofsgård, har inte låtit sig intervjuas av Svensk Jakt. I stället har han valt att lämna en skriftlig kommentar i vilken han skriver:

Kommitténs fortsatta arbete är avgörande för att jakt och fiske i renbetesland även i fortsättningen ska kunna vara tillgängligt för alla som vill.

–  Han verkar inte ha förstått vad Runesson föreslår. Liberalerna är inne på en modell med någon form av lokala föreningar som i samförstånd ska komma överens om jakt- och fiskeupplåtelserna. En sådan lösning är en utopi som inte kommer att fungera, säger en källa med god insyn i Regeringskansliet och fortsätter:

– Om nu Liberalerna är ute efter att på något sätt stötta den samiska befolkningen är inte Runessons förslag särskilt rättvist. Det ger bara en liten grupp av den samiska befolkningen rättigheter att upplåta jakten och fisket.

Kört i diket

Enligt Svensk Jakts källa anser Tidöpartierna, utom Liberalerna, att Renmarkskommittén kört ner i ett dike.

– Dels reserverade sig tre av regeringspartierna mot delbetänkandet, och dessutom var flertalet av remissinstanserna kritiska till delbetänkandet. Bara genom att gå igenom remissvaren förstår man att det här kommer inte att fungera, säger Svensk Jakts källa.

Jakob Olofsgård skriver också i den skriftliga kommentaren till Svensk Jakt:

Det förs inte några samtal om att lägga ner den parlamentariskt sammansatta Renmarkskommittén eller byta ut dess ordförande.”

– Det förs samtal, kanske inte på ställen där Jakob Olofsgård medverkar, säger Svensk Jakts källa.

I Eric M Runessons lagförslag, som politikerna i Renmarkskommittén nu ska diskutera, står följande att läsa:

Det kan vara för sent att i ett slutbetänkande lägga in en kontraheringsplikt (en skyldighet att sluta avtal, reds. anm.) när nu ytterligare fem samebyar har pågående processer som (om de vinner) ger dem en ovillkorlig rätt att upplåta jakt och fiske. Ju fler byar som vinner en Girjasrätt desto starkare blir skälen att ifrågasätta en ”kontraheringsplikt” – den får så att säga allt tydligare drag av att vara expropriativ och reaktiv. Jag håller därför öppet för att jag i slutbetänkandet kommer att gå på linjen att en Girjasrätt ska gälla, så får man hoppas att byarna inte säger nej utan att ha goda skäl för det.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev