Fällavgifterna för älg under höstens jakt i Värmland höjs rejält. Foto: Lars Nilsson

Kraftig höjda fällavgifter för älg

Det blir en fördubbling av årets fällavgifter för vuxen älg i Värmland. Avgiften för kalv är dessutom betydligt högre – här höjer länsstyrelsen fällavgiften till det fyrdubbla jämfört med förra jaktårets avgifter.

Vämlands län är bland de sista länen i Sverige att ta beslut om fällavgifter för älg. När beslutet väl kom är det också en höjning som kommer att kännas när jaktlagen ska summera kostnaderna för höstens älgjakt.

Kraftig höjning

För vuxen älg höjer länsstyrelsen fällavgiften från 600 kronor till 1 200 kronor. För kalv genomförs en höjning från 100 kronor till 400 kronor.

Som motiv till höjning anger länsstyrelsen i sitt beslut att man kan konstatera att tidigare nivåer inte täcker de kostnader som myndigheten har för sin administration.

Kostsam administration

”Länsstyrelsen arbetar kontinuerligt med att säkerställa en effektiv och ändamålsenlig administration. Inför kommande jaktår har Länsstyrelsen konstaterat att det finns behov av att höja fällavgifterna. Anledningen till detta är en nedgång i älgavskjutning sedan 2021, en högre utbetalning av bidrag till skyttebanor de senaste två åren, högre kostnader i administration samt att det överskott som fanns i älgvårdsfonden nu är slut”, skriver länsstyrelsen i beslutet.

Utan kommentar

Länets viltförvaltningsdelegation informerades om höjningen redan den 16 maj, och det fanns då inga synpunkter eller frågor med anledning av förslaget. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev