Publicerad 1 april 2019 - 10:58

Jägareförbundet Värmland har en annan syn på när älgjakten ska starta och lämnar därför in ett eget förslag till Naturvårdsverket. Foto: Lars-Henrik Andersson

Värmland lämnar in eget jakttidsförslag på älg

Jägareförbundet vill att älgjakten ska ha ett fast startdatum i södra Sverige: 10 oktober.
Det tycker inte Jägareförbundet Värmland är någon bra idé och lämnar nu in ett eget förslag till Naturvårdsverket.

Svenska jägareförbundet har nu tagit fram ett gemensamt förslag på jakttider som lämnats över till Naturvårdsverket.
Men i Värmland har jägarna en annan syn på när älgjakten ska starta. I ett pressmeddelande skriver Jägareförbundet Värmland att man i huvudsak står bakom förslaget utom den del som omfattar jakttiden på älg. Jägareförbundet Värmland har därför valt att lämna in ett eget förslag.

 

Fast startdatum

”Älgjakten har under en mycket lång tid startat den andra måndagen i oktober. Svenska jägareförbundet har nu lämnat ett förslag som i praktiken innebär ett fast startdatum för älgjakten till den 10 oktober.”
Anders Olsson, ordförande för Jägareförbundet i Värmland, förklarar varför man inte ställer sig bakom förslaget:
– Vi tycker att man för dåligt har analyserat konsekvenserna av förslaget och vi ser att det kommer att ställa till det i planeringen för många jägare i Värmland. Vår utgångspunkt är att en förändring av jakttiderna ska leda till en förbättring. Vi kan inte på något sätt se vad som blir bättre med nuvarande förslag.

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, säger att medlemmarna varit tydliga med att man inte vill ha ett fast startdatum för älgjakten. Foto: Lars Nilsson

Praktisk fråga

Anders Olsson säger till Svensk Jakt att det i mångt och mycket är en praktisk fråga.
– Förslaget om en fast starttidpunkt för älgjakten, som inte är en måndag, kommer att röra till det då älgjakten till stor del handlar om planerings- och logistikfrågor. Därför har vi valt att gå fram med ett eget förslag som vi tycker är tydligare och skapar goda planeringsförutsättningar för den enskilde jägaren. Vi är väl medvetna om att förutsättningarna skiljer över landet, men i Värmland är det väldigt tydligt att just älgen är vårt viktigaste jaktbara vilt och därför är den här frågan så viktig för oss, säger Anders Olsson.
Han berättar att man ställt frågan om jaktstarten för älgjakten till kretsarna och svaret från dessa har varit entydigt: inget fast startdatum för älgjakten.

 

Inget mandat

– Det är tydligt att vi inte har mandat att stödja ett förslag om fast jakttidsstart, säger Anders Olsson.
Jägareförbundet Värmland har nu lämnat följande förslag till Naturvårdsverket:
”Oktoberjakten på älg föreslås starta den måndag som infaller mellan den 5 till 11 oktober och jakten ska avslutas den 31 januari. Länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegation kan besluta om en senare jakttidsstart eller tidigare avslut av jakten om särskilda skäl föranleder detta. Om ovanstående förslag inte kan antas så föreslås att nuvarande ordning med att älgjakten startar den andra måndagen i oktober kvarstår och att jakten ska avslutas den 31 januari.”

 

Många jaktdagar

– Att starta älgjakten den måndag som infaller mellan 5 till 11 oktober handlar om att få så många jaktdagar som möjligt i oktober, säger Anders Olsson som tycker det är olyckligt att man inte kan gå in med ett enat förslag från Jägareförbundet.
– Min viktigaste uppgift som länsordförande är att företräda de värmländska jägarna. Vi har varit väldigt tydliga i den här processen vart vi står, säger Anders Olsson.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram