Många förslag från hundutredare
Utredningen av Svenska Jägareförbundets hundverksamhet är nu klar och lämnades över till förbundsledningen i mitten av september. Utredarna har en mängd förslag till förbättringar av verksamheten.
Det kanske viktigaste förslaget rör instruktörsverksamheten, där förbundet i vintras fick stark kritik från de tre nordligaste länsföreningarna. De menade att just den biten är för centraliserad och kostsam eftersom all instruktörsutbildning hålls på Öster Malma.
Utredarna Tomas Andersson och Jessica Larsson föreslår nu att steg 1 och 2 av instruktörernas utbildning ska kunna ske
lokalt och att färdiga instruktörer därmed i sin tur får rätt att hålla instruktörskurser.
Steg 3 och 4 skulle även i fortsättningen vara förlagda till Öster Malma, med den skillnaden att förbundet centralt eller på SO-nivå borde stå för deltagarnas resekostnader. Då skulle det inte behöva bli dyrare att delta för dem som bor långt från Öster Malma än för dem som bor nära.
Nationell verksamhetsplan
Utredarna förordar även en nationell verksamhetsplan för hund, liksom att en nationellt hundansvarig person borde anställas, för att ha en samordnande roll och övergripande ansvar.
Lydnads- och eftersöksverksamheten får i stort sett godkänt av utredarna, även om kursutbudet skulle kunna utökas och björneftersöksutbildningen uppdateras.
Hägntestverksamheten får kritik för att vara oklar och otydlig. Verksamhetsplan och policy saknas, liksom bland annat en kravspecifikation för blivande domare och testhägnets utformning. Här finns alltså mycket att göra.
Det gäller även hur hundverksamheten presenteras på förbundets hemsida. Här vill utredarna se mer information om utbildnings- och hundfilosofi inom lydnad och eftersök, beskrivningar av kursutbud, instruktörsutbildningar, hägntestverksamhet och policys.
Man vill se texter på hemsidan om svensk jakttradition med hund, olika jakthundraser och deras arbetssätt, en jakthundsblogg, enkla råd vid akuta hundskador med mera.
Samordning bör stärkas
Tävlingsverksamheten i eftersök vill utredarna se samordnad och att det arrangeras även ett SM i eftersök.
Jag anser att verksamheten idag har många goda kvaliteter, det finns ett stort kunnande och engagemang som bör tillåtas att utvecklas. Men samordningen och samarbetet bör stärkas, mest för att verksamheten ska motsvara förväntningar och krav såväl i nutid som i framtid, säger Tomas Andersson.
Allt detta kräver förstås pengar och det blir nu generalsekreterare Bo Skölds uppgift att se över vilka delar av utredningen som är möjliga och nödvändiga att genomföra.
En nyanställning, till exempel, måste naturligtvis övervägas med tanke på den ekonomiska situationen, säger Bo Sköld, som är mycket nöjd med hur utredningen genomförts och vad den kommit fram till.
Det har blivit en bra genomlysning som nu ska skickas ut i organisationen i summerad form. Sedan får vi se vad som blir möjligt att genomföra. Vissa saker, som tydlighet i ansvar, information och kommunikation kan vi förstås börja med redan nu i befintlig struktur.
Men vi måste också genom verksamheten skapa intäkter för att kunna utveckla densamma, säger Bo Sköld.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.