Vargen hör hemma i Rysslands och Kanadas stora ödemarker, inte i Sverige, enligt insändarskribenten. Foto: (i hägn) Olle Olsson

Debatt: ”WWF bryr sig inte om människor som drabbas”

REPLIK. Varför ska WWF få ha landsbygdens folk till slagpåsar? WWF sitter i Stockholm och ska bestämma att vi i Sverige ska ha över tusen vargar innan stammen får begränsas, utan att tänka på de människor som drabbas.

Enligt beräkningar finns det 450 vargar i Sverige. Redan vid detta antal ser vi hur vargen ställer till det bland våra husdjur.

Mängder av får rivs i sina hagar. Hundägare får sina hundar uppätna. Barn kan inte leka utomhus utan tillsyn. Att gå till skolbussen är inte riskfritt.

Ovanstående är bara några exempel på vad vargen ställer till med, och som WWF inte bryr sig om.

Humanare rovdjur

WWF påstår att vargen är en viktig toppredator i vårt land. Varför är den viktig, undrar jag. Den behövs inte för att öka mångfalden i naturen. Vi har rovdjur i Sverige som är trevligare och humanare än vargen. 

Låt de som blir påtvingade att leva med varg inpå husknuten, få bestämma om vi ska en frilevande vargstam.

I ödemarken

Även ansvariga på WWF måste veta att vargen ska leva i stora och ödsliga områden, långt från människor. I de vidsträckta ödemarkerna i Ryssland och Kanada.

På 1800-talet förstod man detta i Sverige. Det var inte för att man tyckte det var roligt som man gjorde allt för att bli av med vargarna, utan för att de innebar stora problem. Problem som är desamma i dag.

Att ha varg i Sverige går inte.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.