Krönika: En julklapp till Europas jägare

Europa tog på onsdagen ett viktigt steg mot en rimligare hantering av vargen.

EU-kommissionen levererade då en tidig julklapp: förslaget att klassa om vargen från ”strikt skyddad” till ”förvaltningsbar”.

Rykten har cirkulerat en tid.

Intensiva sådana, till och med – men några konkreta fakta i ärendet gick inte att få fram.

Tills i dag.

Då levererade EU-kommissionen, under sin ordförande Ursula von der Leyen, en riktigt bra julklapp till alla de Europas medborgare som lever under ökad vargpåverkan.

Svenska Jägareförbundet har i många års tid drivit linjen att en flytt av vargen från art- och habitatdirektivets bilaga 4 (”strikt skyddad”) till bilaga 5 (”förvaltningsbar”) är den enskilda åtgärd som kommer att förenkla hanteringen av Europas växande vargstam på bästa sätt.

Nu går EU-kommissionen fram med just ett sådant förslag.

Exakt hur lång vägen kommer att bli fram till beslut och implementering av denna nya linje står ännu skrivet i stjärnorna.

Dagens förslag handlar alltså om att nedlista vargen enligt Bernkonventionen, vilket krävs för att göra samma sak under art- och habitatdirektivet. I Bernkonventionen har EU absolut majoritet (för att anta bilageändringar i Bernkonventionen krävs två tredjedelars majoriet), så det som krävs i nuläget är att EU:s medlemsstater enas om att gå fram med kommissionens förslag.

Om det politiska hantverket bakom förslaget är tillräckligt solitt har man sett till att så är fallet, att det finns tillräckligt stöd för förslaget innan det läggs fram.

Noterbart är också att pressmeddelandet från EU-kommissionen återigen framhåller att medlemsstaterna, i väntan på det nu lagda förslaget, ska bli bättre på att nyttja redan befintliga undantag för att hantera vargen.

Till skillnad från tidigare utspel från kommissionen är det nu inte bara ordföranden Ursula von der Leyen som uttalar sig. I dagens presskommuniké står även miljökommissionären Virginijus Sinkevičius och jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski tydligt bakom förslaget.

Det är ett verkligt styrkebesked.

Från vargvärnarhåll kommer det garanterat att mobiliseras, i syfte att övertyga om hur ”hotad” vargen är.

Den som betraktar vargfrågan med något så när nykter blick inser dock att vargen åter har etablerats i Europa, den är här för att stanna – och det kräver förenklade regelverk för att förvalta vargstammen. Då är det absolut nödvändigt med åtgärder av den typ som gör det enklare att göra just det: förvalta vargstammen.

Det vill säga att det blir enklare att besluta om jakt på varg.

Dagens besked från EU-kommissionen är därför mycket välkommet.

Det är definitivt ett steg i rätt riktning – mot en rimligare hantering av vargen i vår del av världen.

Bakom beslutet ligger mycket hårt arbete, inte minst från Svenska Jägareförbundet och den europeiska jägarfederationen Face. För det arbetet bör alla Europas jägare sända dessa våra företrädare en tacksamhetens tanke.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget